Οι σχεδιασμοί του Αντώνη Σαμαρά μέχρι το καλοκαίρι

Του Δημήτρη Κοτταρίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τη γραμμή άμυνάς του προετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, σε περίπτωση που η χώρα δεν καταστραφεί άμεσα και δεν υπάρξει ρήξη με τους εταίρους. Το σχέδιο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν για να περιοριστούν οι αντιδράσεις και να κερδίσει χρόνο είναι η επίσπευση του συνεδρίου του κόμματος στις αρχές του καλοκαιριού ή, το νωρίτερο, τον Μάιο, όπου θα προσπαθήσει να θέσει θέμα επαναχάραξης της στρατηγικής της Ν.Δ. Μέχρι τότε όμως ο κ. Σαμαράς

θα επιχειρήσει με σειρά πρωτοβουλιών να επανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας.

Ως πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να εκληφθεί και το τηλεφώνημά του στους κ.κ. Βενιζέλο και Θεοδωράκη μετά το Eurogroup της Δευτέρας, κίνηση όμως η οποία δεν βρήκε ανταπόκριση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του «Ποταμιού» επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, ζητώντας του ενημέρωση, κάτι που έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πως ο Αντώνης Σαμαράς με τη στρατηγική που είχε ακολουθήσει προεκλογικά, αλλά και με τη στάση του απέναντι στη νέα κυβέρνηση και τις προσπάθειες που καταβάλλει στο εξωτερικό, βάζει απέναντί του μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κίνδυνος συρρίκνωσης της παράταξης είναι για πολλούς ορατός και είναι σαφές πως οι εξελίξεις στη Ν.Δ. θα είναι αναπόφευκτες, παρά τη στάση αναμονής που δημιουργεί το εξωτερικό περιβάλλον. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν έχει πλέον τον πρώτο λόγο και τον έλεγχο των εξελίξεων μέσα στο κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα