Αβραμόπουλος: "Οι Ελληνοβουλγαρικές αμυντικές σχέσεις είναι στρατηγικής σημασίας"


Η στρατηγική σύνδεση Ελλάδος – Βουλγαρίας που υπάρχει την παρούσα χρονική συγκυρία και επικυρώθηκε έτι περαιτέρω με την υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών στον αμυντικό τομέα τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Βούλγαρο ομόλογό του Άνγκελ Ναϊντένοφ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα σε ανταπόδοση της προηγηθείσας επισκέψεως του Έλληνος ΥΕΘΑ στη Σόφια. Ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ συνοδεύεται και από

τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Συμεώνοφ και ΓΕΑ Υποπτέραρχο Ποπώφ, οι οποίοι είχαν επαφές με τους Έλληνες Αρχηγούς Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά αντιστοίχως.

Ο Δ.Αβραμόπουλος, αφού αναφέρθηκε στον «στρατηγικό χαρακτήρα», όπως τον ονόμασε των ελληνοβουλγαρικών αμυντικών σχέσεων, που είναι αναβαθμισμένες τα τελευταία χρόνια με κορυφαίες στιγμές την σύγκληση των Ανώτατων Συμβουλίων Συνεργασίας των δύο χωρών, το 2010 και 2012, τόνισε ότι «Βουλγαρία και Ελλάδα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας στο ΝΑΤΟ, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συναντίληψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά. Και είναι επιθυμία, τόσο δική μας, όσο και της βουλγαρικής πλευράς, να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, διευρύνοντας και ενδυναμώνοντας τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς».


Ο ίδιος σε άλλο σημείο στάθηκε ιδιαιτέρως στην υπογραφή των δύο αμυντικών συμφωνιών Ελλάδος – Βουλγαρίας, στο διμερές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2014, από τους αρμόδιους αξιωματούχους των Γενικών Επιτελείων των χωρών μας, όπου επιβεβαιώθηκε η ποσοτική, αλλά κυρίως η ποιοτική αναβάθμιση του Προγράμματος, ως «απόδειξη του στρατηγικού χαρακτήρα των διμερών αμυντικών μας σχέσεων», όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ. Επίσης στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, υπεγράφη από τους Αρχηγούς των ΓΕΑ Ελλάδος και Βουλγαρίας, η Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης (air policing), που αποτελεί από μόνο του άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα της στενής ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.

Ακόμα ο Βούλγαρος υπουργός ενημερώθηκε από τον Δ.Αβραμόπουλο για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, καθώς και για τη διοργάνωση στην Αθήνα, στα τέλη Απριλίου, μιας έκτακτης συνόδου των ΥΠΑΜ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Ναϊντένοφ, χαρακτήρισε τις διμερείς αμυντικές σχέσεις ως «παράδειγμα στις σχέσεις που διέπουν όχι απλά δύο όμορες χώρες, αλλά και μεταξύ εταίρων και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μία εταιρική σχέση η οποία δεν στρέφεται κατά τρίτων, αλλά είναι μία σχέση σταθερότητας, εμπιστοσύνης για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα», μη παραλείποντας και αυτός να χαρακτηρίσει τις διμερείς σχέσεις ως «στρατηγικής σημασίας».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα