Αθανασίου: "Άλλο αδυναμία και άλλο ασέβεια…"

Σαφείς αποστάσεις από τις «κραυγές» διαμαρτυρίας δικαστικών λειτουργών για τα οφειλόμενα κράτησε σήμερα ο Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας στη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών.

Ανάφερε συγκεκριμένα: «Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε το Δημόσιο να ανταποκριθεί πλήρως σε όσα σας οφείλει με λυπεί και με προβληματίζει και παλεύω καθημερινά για την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του επίσημου Κράτους και των Δικαστικών Λειτουργών, η οποία ,παρ’ όλες τις τριβές, θεωρώ ότι παραμένει ισχυρή. Είναι κρίσιμο όμως να

αναλογισθούμε τα εξής ώστε το ζήτημα να τεθεί στην ορθή του βάση : το Δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές. Τις αναγνωρίζει. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι αδυνατεί να καταβάλει άμεσα όλα τα οφειλόμενα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού που όλοι γνωρίζετε ότι είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα προκειμένου η χώρα μας να εξέλθει από την οικονομική στενωπό. Είναι ζήτημα καθαρά δημοσιονομικό , αν θέλετε λογιστικό.Τα οφειλόμενα πρέπει να σας αποδοθούν».

Όμως,όπως είπε: «Έχω το δικαίωμα αλλά και το καθήκον, λοιπόν, να πω ότι μερικές εκφράσεις, με αφορμή την μη πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας, ήταν υπερβολικές (ακούστηκαν: περί τιμωρίας, ολοκληρωτικής νοοτροπίας κα). Και το λέω αυτό γιατί η Κυβέρνηση δεν έδειξε ασέβεια στους Δικαστές της, ούτε στις Δικαστικές Αποφάσεις. Αν δεν σεβόταν τις Δικαστικές αποφάσεις τότε, πες τε μου, γιατί ψήφισε νόμο τον παρελθόντα Απρίλιο για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών και την προσαρμογή των αποδοχών στο ύψος του Αυγούστου του 2012; (όταν άλλοι- άλλα κόμματα δεν το έπρατταν). Γιατί το 2008 καθιέρωσε μισθολόγιο ανάλογο; Δέχομαι ότι στη συνέχεια έγινε μια υπαναχώρηση από την αρχική θέση- δέσμευση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Αλλά αυτό οφείλεται σε καθαρά δημοσιονομικούς λόγους και υπήρξε αδυναμία στη παρούσα φάση ικανοποίησης εξ’ ολοκλήρου των αναδρομικών. Άλλο αδυναμία και άλλο ασέβεια».

ΔΓ

Keywords
Τυχαία Θέματα