Άνεμοι πολέμου στην Κριμαία - Απόβαση Ρώσων στρατιωτών

Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, έχει κλείσει πλέον ο εναέριος χώρος πάνω από την πρωτεύουσα Συμφερόπολη, καθώς τις τελευταίες ώρες μεταφέρονται με ελικόπτερα και αεροσκάφη, δυνάμεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Για «ρωσική εισβολή» έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί με προορισμό το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, στην

Κριμαία, ματαιώθηκαν "λόγω των τελευταίων εξελίξεων" στην περιοχή αυτή, όπου άγνωστοι με στρατιωτική περιβολή και φιλορώσοι πολίτες περιπολούν γύρω από το αεροδρόμιο, δήλωσε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Κιέβου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Η κατάσταση στη Συμφερόπολη δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πτήσεων, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Περίπου δέκα ένοπλοι, που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμέας και περιπολούσαν όλη την ημέρα έξω από αυτό.

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε τη Ρωσία για "ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν "να σταματήσει τις προκλήσεις". Οπως υποστήριξε ο Τουρτσίνοφ, η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

"Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (...). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων", είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.
Ρωσικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και 2.000 στρατιώτες στην Κριμαία

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας απεηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κριμαίας και ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που διέπει την ενοικίαση των ναυτικών βάσεων, στον Στόλο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αν και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, η εφημερίδα Ukrainska Pravda, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι τουλάχιστον πέντε ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής Γκβαρντίνσκι, κοντά στη Συμφερόπολη και αμέσως μετά εθεάθη μια αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού να κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα.

Η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε, νωρίτερα, αναφέρει πως πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εισήλθαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο στον ουκρανικό και πραγματοποίησαν υπέρπτηση στην περιοχή της Κριμαίας.

Ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείο είχε αναφέρει προηγουμένως ότι περίπου 10 στρατιωτικοί που φορούν στολές χωρίς διακριτικά και ακόμη 30 φιλορώσοι πολίτες περιπολούσαν μπροστά από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης.

Τρεις Ουκρανοί αστυνομικοί συνομιλούσαν μεταξύ τους αγνοώντας τους στρατιωτικούς, οι οποίοι επίσης κουβέντιαζαν μεταξύ τους. Η πλειονότητα των στρατιωτικών, που φορούν στολές αλλά χωρίς διακριτικά, κρατούν Καλάσνικοφ και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Στο εσωτερικό του αεροδρομίου οι επιβάτες προχωρούσαν ήρεμα στις διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις προς το Κίεβο ή τη Μόσχα.
«Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε να έρθουν με αεροπλάνο από τη δυτική Ουκρανία φασίστες ή εξτρεμιστές», δήλωσε ένας από τους πολίτες που περιπολούν μαζί με τους στρατιώτες, ο 46χρονος Βλαντίμιρ που δήλωσε ότι είναι αξιωματικός εν αποστρατεία.
Νωρίτερα, ωστόσο, ο Αντρέι Παρούμπι γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας είχε διαβεβαιώσει ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται «εκ νέου υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».

Εξάλλου, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι μια μονάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων εμποδίστηκε να κινηθεί από Ρώσους στρατιωτικούς κοντά στην Σεβαστούπολη, όπου ελλιμενίζεται μέρος του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται στη Σεβαστούπολη. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, μια ομάδα ενόπλων ανδρών - περίπου 400 άτομα - έχει καταλάβει τον διάδρομο προσγείωσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής Μπελμπέκ. Η Μόσχα, πάντως, διαψεύδει ότι δικές της δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα