Άλλοι λαοί κι εμείς...

του Νίκου Σίμου

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να διαδηλώνουν πολίτες μιας χώρας όπως η καλά τακτοποιημένη Αυστρία και οι πειθαρχημένοι κάτοικοί της. Κι όμως είδαμε εκδηλώσεις έντονης διαμαρτυρίας δημοσίων υπαλλήλων στη Βιέννη που ζητούσαν όχι μόνο αυξήσεις στους μισθούς τους αλλά και προσλήψεις περισσότερων ...εφοριακών προκειμένου να κτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Τα συμπεράσματα είναι τρία και πολύ διδακτικά:

Πρώτον ότι η ...πρωσσική εμμονή στη λιτότητα έχει αρχίσει να πλήττει και τους πλέον στενούς συγγενείς των Γερμανών. Ακόμη και οι λαοί που υπακούουν χωρίς πολλές αντιρρήσεις

στις εντολές του Βερολίνου ανακαλύπτουν τα αδιέξοδα της γερμανικής οικονομικής πολιτικής αλλά και τι σημαίνει η οικονομική εξουθένωση που έχει επιβληθεί στους λαούς της Νότιας Ευρώπης.

Δεύτερον ότι υπάρχουν λαοί που ζητούν την επιβολή του Νόμου, δηλαδή μεγαλύτερο κυνήγι των παρανομούντων φοροφυγάδων διότι αυτό θα φέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος και επομένως οι πολίτες θα επιβαρύνονται λιγότερο ή δεν θα τους κόβονται προνόμια κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία συνήθως το κράτος περικόπτει όταν του λείπουν έσοδα.

Τρίτον ότι και στις καλύτερες κοινωνίες υπάρχουν πολίτες απατεώνες αλλά οι κοινωνίες αυτές απαιτούν τη δίωξή τους. Αντιθέτως στην Ελλάδα ισχύει το «πάταξε τη διαφθορά, αλλά αν δεν μπορέσεις άφησε κι εμένα να λάβω μέρος σ’ αυτήν»....

Keywords
Τυχαία Θέματα