Αιχμές, καρφιά και απαξίωση στη δίκη Τσοχατζόπουλου από Σημίτη-Βενιζέλο

Της Σοφίας Σπίγγου

Έμοιαζε με πρωταπριλιάτικο αστείο, όταν εκείνη την ημέρα ανακοινώθηκε από την έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων –όπου εκδικάζεται η υπόθεση των μιζών από εξοπλιστικά προγράμματα του Άκη Τσοχατζόπουλου- ότι καλούνται για κατάθεση τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ επί θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Χθες το πρωί, το κατώφλι του δικαστηρίου πέρασαν

ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να περιγράψουν όσα γνωρίζουν για την υπόθεση. Σε ψυχροπολεμικό κλίμα οι δύο άνδρες μπήκαν στην αίθουσα τελετών του Εφετείου και δεν προχώρησαν ούτε στην τυπική χειραψία της προηγούμενης φοράς με τον κατηγορούμενο υπουργό.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε με τους λόγους που οδήγησαν στην ανάγκη για την "επένδυση" τόσο μεγάλων ποσών στους εξοπλισμούς, περιγράφοντας την υπόθεση στα Ίμια. "Δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης".


Στη συνέχεια ο κ. Σημιτης έκανε αναφορά στην απόφαση του Ελσίνκι, όπου πλέον η χώρα δεν είχε ανάγκη για τόσα εξοπλιστικά προγράμματα περιγράφοντας ότι πρότεινε αναβολή της αγοράς νέων προγραμμάτων και μείωση προυπολογισμού κατά 1 τρις δρχ. Ωστόσο, ο κ.Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας. Πάντως, όταν επισημάνθηκε από την έδρα ότι αυτά δεν αφορούν στα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1, ο κ. Σημίτης είπε πως "αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν".


"Θα μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία"

Τη βεβαιότητα πως υπήρχε η δυνατότητα δωροδοκίας στις υποθέσεις των εξοπλιστικών ανεξάρτητα των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ "που δεχόταν την εισήγηση των υπουργών", αφού "έτσι αποδείχτηκε", εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων του Ακη Τσοχατζόπουλου, για να προσθέσει τελικά πως "δεν γνωρίζω όμως απολύτως τίποτα για τον αν υπήρξαν δωροδοκίες, απλώς είπα ότι θα μπορούσαν".

Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι "οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας" του, ενώ τόνισε πως καθοριστικής σημασίας για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟΡ-Μ1 ήταν οι εισηγήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΚΥΣΕΑ.

Για το ζήτημα των υποβρυχίων ξεκαθάρισε ότι "μόνιμη επιδίωξη κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα", ενώ στο θέμα των ΤΟΡ-Μ1 υποστήριξε ότι το μόνο ζήτημα που απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ ήταν "το εάν συμβιβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθεύονταν ρωσικά όπλα, αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε για λόγους πολιτικής".

Ο οργή και ο διαπληκτισμός

Κουνώντας το δάκτυλο και εμφανώς ενοχλημένος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απάντησε σε ερώτηση της υπεράσπισης του Ακη Τσοχατζόπουλου για το αν είχε προσφέρει έργο ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός: " Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πώ. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, γιατί αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε...".

Η κατάθεση του κ. Σημίτη έληξε με έναν έντονο διάλογο με τον κατηγορούμενο να ακολουθεί τον πρώτο κατά την αποχώρησή του και να φωνάζει: "Δεν υπάρχει δωροδοκία. Δεν δέχομαι ότι υπήρξε δωροδοκία. Είναι ψεύτικη η κατηγορία, στημένη, κατασκευασμένη". Το "παραλήρημα" ήταν αποτέλεσμα της φράσης του Κ. Σημίτη ο οποίος του είπε: "Όπως αποδείχτηκε από την πρωτόδικη απόφαση στο υπουργείο Άμυνας γίνονταν τα μύρια όσα. Αυτά έπρεπε να τα αναφέρεις και δεν είπες τίποτα...".

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Αστειευόμενος για την φυσική κατάσταση του Κώστα Σημίτη που παρέμεινε όρθιος καθόλη της διάρκεια της κατάθεσής του, ανέβηκε στο βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δωροδοκία θα μπορούσε να γίνει, όπως "θα μπορούσε ακόμα και στην προμήθεια κιμωλιών σε σχολείο".

Δεν παρέλειψε στην αρχή της κατάθεσης του να αναφέρει οτι η ιστορία του Ακη Τσοχατζόπουλου είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ. "Η παράταξη μου έχει υποστεί πολιτική φθορά από την υπόθεση που εκδικάζεται. Εσείς δικάζετε την υπόθεση από την αρχή και υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Δημοσιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας είναι τεράστια. Από αυτήν την υπόθεση κρίθηκαν οι Εκλογές του 2012", ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε του νόμου περί ευθύνης υπουργών επισημαίνοντας ότι "ευτυχώς που υπάρχει το Σύνταγμα διότι αλλιώς κάθε πολιτική απόφαση μπορεί να μετατραπεί σε ποινική". Για τη συνεδρίαση του μια συνεδρίαση του
ΚΥΣΕΑ στην οποία συμμετείχε, είπε ότι δεν θυμάται τη συζητήθηκε αλλά εικάζει πως θα εξέφραζε την ικανοποίηση του ως Υπουργός Ανάπτυξης τότε που θα λειτουργούσαν τα ναυπηγεία Σκαραμανγκά.

"Αν δε διαχωριστεί το σκέλος της σκοπιμότητας της αγοράς συγκεκριμένων προγραμμάτων από αυτό της δωροδοκίας, δεν θα καταλήξετε σε συμπέρασμα", είπε μετά το τέλος των ερωτήσεων από έδρας, αφού προηγουμένως είχε ξεκαθαρίσει ότι η αγορά γίνονταν και με πολιτικά κριτήρια.

Χωρίς να δειχθεί ερωτήσεις από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, σε αντίθεση με τον Κ. Σημίτη, ο Β. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την κατάθεσή του μιλώντας για την εμπλοκή της συζύγου του πρώην υπουργού, Βίκυς Σταμάτη. "Δεν νομιζω ότι στα θέματα αυτά θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων ή παιδιών. Όποιος όμως, φέρει την υπογραφή, έχει πολιτική και ποινική ευθύνη. Στη σφαίρα της πολιτικής υπάρχει και συλλογική ευθύνη", είπε απατώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Για την υπόθεση του άλλοτε συντρόφου του στο κόμμα, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως δεν αιφνιδιάστηκε όταν συνελήφθη το 2012 ο Άκης Τσοχατζόπουλος, γιατί είχε προηγηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα: "Λυπήθηκα, όμως, πάρα πολύ και ακόμη λυπάμαι", συνέχισε.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου, που επίσης διετέλεσαν μέλη του ΚΥΣΕΑ, ενώ αναμένεται η Βίκυ Σταμάτη -σύμφωνα με τον συνήγορό της Φραγκίσκο Ραγκούση- να καταθέσει νέα αίτηση αποφυλάκισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα