WSJ: Γιατί οι Έλληνες θέλουν να επισπεύσουν την προεδρική εκλογή

Να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τουλάχιστον κατά ένα μήνα, σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις ανησυχίες των διεθνών πιστωτών για την πολιτική αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η χώρα, εξετάζει η Αθήνα, σημειώνει η Wall Street Journal, επικαλούμενη δύο στελέχη κομμάτων.

Τα στελέχη, που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ,

σημείωσαν ότι η εκλογή Προέδρου μπορεί να γίνει αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή μετά τα Χριστούγεννα, εφόσον η Αθήνα δεν μπορέσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

«Εξετάζουμε τη διενέργεια της προεδρικής εκλογής μετά τα Χριστούγεννα. Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Όσο υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, οι δανειστές μας θα ζητούν ακόμα σκληρότερα μέτρα. Όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα θα υπάρχει», λέει στέλεχος της ΝΔ.

Όπως σημειώνει η WSJ, όλα δείχνουν ότι η τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η Ελλάδα να περάσει στη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης. Αντ΄ αυτού, ίσως να χρειαστεί επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, οι δανειστές θέλουν να επεκτείνουν το μνημόνιο έως και κατά έξι μήνες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι οι πιστωτές απαιτούν επίτηδες μια μεγάλη επέκταση του προγράμματος, ώστε αυτό να συνεχιστεί και μετά το Μάρτιο, προκειμένου να καλύπτει όλη την περίοδο της αβεβαιότητας, που δημιουργείται εξαιτίας της εκλογής Προέδρου.

«Η πρόωρη προεδρική εκλογή θα βοηθούσε να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία. Θα έδινε στις αγορές και στους επενδυτές περισσότερη σαφήνεια», ανέφερε αξιωματούχος του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα