Tα... αστερια του Πολύδωρα

Του Γιώργου Νόκου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Μία από τις αδυναμίες του Βύρωνα Πολύδωρα είναι αναμφίβολα η πολιτική, αφού ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, μετά από μια μεγάλη καριέρα σε κορυφαίες θέσεις, δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει επιτυγχάνοντας το νέο του πολιτικό εγχείρημα με τον Χρήστο Ζώη, την «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό». Ωστόσο, η μεγαλύτερη αδυναμία του πρώην υπουργού είναι η οικογένειά του, τα παιδιά του, ιδιαίτερα οι δύο κόρες του. Οι δίδυμες Μαργαρίτα και Κωνσταντίνα με την πρώτη ματιά

είναι ίδιες σαν δύο σταγόνες νερό, αλλά για όσους τις γνωρίζουν καλά ένα είναι το κοινό τους στοιχείο: η αγάπη τους για τον πατέρα τους, την οποία δείχνουν με κάθε ευκαιρία. Το δέσιμο ανάμεσα στα παιδιά του Β. Πολύδωρα και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής έγινε ακόμα πιο δυνατό όταν ο πρώην υπουργός πήρε διαζύγιο από τη μητέρα τους το 1992. Η υπόθεση τότε είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ, μια μεγάλη μερίδα των οποίων είχε ρίξει τα φώτα της πάνω στην οικογένεια του πολιτικού. Ο πρώην υπουργός τότε είχε προτιμήσει να προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς πολλά λόγια, με αξιοπρέπεια και ηρεμία, αφού τα τρία του παιδιά ήταν ακόμα μικρά σε ηλικία. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, αυτό που δυνάμωσε τη σχέση τους ήταν ότι η επιμέλεια των παιδιών πέρασε στον πρώην υπουργό. Ετσι, ο Β. Πολύδωρας ανέλαβε να μεγαλώσει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους, στην περιοχή όπου έζησε και εκείνος ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του, τον Χολαργό. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα είναι πολύ πιθανό να συναντήσει κανείς κάποιο μέλος της οικογένειας Πολύδωρα να κινείται στην περιοχή, ειδικά από τη στιγμή που το σπίτι τους δεν μοιάζει καθόλου με τα «φρούρια» όπου κατοικούν άλλοι υπουργοί και βουλευτές.

ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ. Η Μαργαρίτα και η Κωνσταντίνα Πολύδωρα όσο μεγάλωναν άρχιζαν να ξεχωρίζουν για την ομορφιά και για την κλίση τους στην πολιτική, αφού βαδίζουν στα χνάρια του πατέρα τους. Κάθε φορά που ο έμπειρος πολιτικός έπρεπε να κάνει μια επίσημη εμφάνιση, τον συνόδευαν οι δύο κόρες του. Χαρακτηριστικότερες εμφανίσεις ήταν στη γιορτή της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου, πριν αυτή καταργηθεί από τον Κάρολο Παπούλια. Τότε, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατέβαινε τα σκαλιά με τις δύο κόρες του αγκαζέ και τα φλας άστραφταν.

Ο προσανατολισμός της Μαργαρίτας και της Κωνσταντίνας στην πολιτική φάνηκε ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια. Η πρώτη επέλεξε να φοιτήσει στο μεγάλο «φυτώριο» των πολιτικών, τη Νομική, μετά από σπουδές στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις και σήμερα είναι ασκούμενη δικηγόρος. Μάλιστα, το ίδιο επάγγελμα επέλεξε και ο αδελφός της, Γιώργος, ο οποίος ασκεί μάχιμη δικηγορία. Η δεύτερη, από την άλλη, έχει τελειώσει το Πάντειο, ένα πανεπιστήμιο με προσανατολισμό αμιγώς πολιτικό. Παρ’ όλα αυτά η πορεία των δύο αδελφών δεν έπαψε ποτέ να είναι κοινή: βρίσκονται στο πλευρό του πατέρα τους σε κάθε του βήμα, με τον πρώην υπουργό να νιώθει ιδιαίτερα περήφανος για αυτές. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται από τη μεγάλη φωτογραφία με τις κόρες του και τον γιο του που κοσμούσε παραδοσιακά το οπισθόφυλλο του προεκλογικού του φυλλαδίου, σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς που είτε δεν παραθέτουν καμία ανάλογη φωτογραφία είτε χρησιμοποιούν κάποια μικρή.

Στην κυβέρνηση Καραμανλή ο Β. Πολύδωρας είχε αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Τάξης σε μια περίοδο με καταλήψεις στα πανεπιστήμια, με πορείες και με επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Οι κόρες του πρώην υπουργού δεν έλειπαν ούτε τότε από το πλευρό του, αφού τις είχε πάρει μαζί στο υπουργείο, με τον ίδιο να υπεραμύνεται τότε της απόφασής του. Σε συνέντευξή του είχε πει χαρακτηριστικά: «Τις έχω εδώ για να εκπαιδεύονται στη σύγχρονη διοικητική γραφειοκρατία. Κυρίως τις θέλω εγώ κοντά μου, και μάλιστα η αμοιβή τους είναι, εν παρενθέσει, ένας μισθός και για τις δύο. Οχι δύο, αλλά ένας ταπεινός μισθός».

Τα πρώτα βήματά τους στην πολιτική

Η Μαργαρίτα και η Κωνσταντίνα Πολύδωρα ακολουθούν τη δική τους πορεία, παράλληλη βέβαια με εκείνη του πατέρα τους. Η πρώτη εργάζεται στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής και η δεύτερη κάνει τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, καθώς είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό», με το ιδεολογικό της στίγμα να είναι ο ευρωσκεπτικισμός. Μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με φίλους της λέει ότι οι ευρωεκλογές είναι μόνο η αρχή, αφού σκοπεύει να συνεισφέρει στο κόμμα και την επόμενη μέρα των εκλογών, ενώ έχει δηλώσει ότι θεωρεί τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο χρέος της απέναντι στον πατέρα της και στο όνομα της οικογένειάς της. Οι δύο κόρες του Β. Πολύδωρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα social media, με τον λογαριασμό της μίας να έχει μετατραπεί σε προεκλογική σελίδα ενόψει των ευρωεκλογών. Τα περισσότερα σχόλια και likes έχει αποσπάσει μια φωτογραφία στην οποία τα δύο κορίτσια είναι μωρά και είναι κυριολεκτικά ολόιδιες, ενώ χαμός γίνεται κάθε φορά που οι δύο αδελφές αναρτούν κάποια φωτογραφία από κοινή έξοδό τους. Για την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι δύο αδελφές να σημειωθεί ότι η Κωνσταντίνα δεν δίστασε να σηκώσει ασπίδα για να προστατεύσει τη Μαργαρίτα, όταν αυτή δέχτηκε κριτική για τη θέση της ως μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα