Νέα "Βέφα" η κορη του... Παυλόπουλου!

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η πολιτική στην Ελλάδα διαχρονικά συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τη μαγειρική. Ολοι θυμούνται τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη, που έγιναν σημείο αναφοράς της ταραγμένης περιόδου του 1989 και έφτασαν μέχρι το βήμα της Βουλής - η συνταγή για τα οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγα

χρόνια στο βιβλίο της αείμνηστης συζύγου του πρώην πρωθυπουργού, όπου περιέχονται όλα τα μυστικά της. Ολοι, επίσης, θυμούνται τη σπανακόπιτα της Βάσως Παπανδρέου, που είχε προσφέρει τον Νοέμβριο του 1994 στο λεγόμενο «δείπνο των τεσσάρων», στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, στους κ.κ. Κώστα Σημίτη, Θεόδωρο Πάγκαλο και Παρασκευά Αυγερινό, το οποίο αποτέλεσε την απαρχή της πορείας που οδήγησε τον κ. Σημίτη στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και στην πρωθυπουργία.



ΒΙΒΛΙΟ. Από αυτή τη λογική φαίνεται ότι δεν ξέφυγε ούτε η οικογένεια του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς η κόρη του όχι μόνο φημίζεται για την άριστη μαγειρική της, αλλά πρόσφατα εξέδωσε και βιβλίο με συνταγές, διεκδικώντας τον τίτλο της πολιτιής γόνου που φιλοδοξεί να γίνει μια άλλη… Βέφα Αλεξιάδου. Ο λόγος για τη Μαρία Παυλοπούλου, η οποία κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο του Λιβάνη τις «Αλμυρές γεύσεις, γλυκές απολαύσεις», μια συλλογή από συνταγές. «Η Ελλάδα, τα νησιά της, ο γαλανός ουρανός, το πράσινο της γης είναι έμπνευση, μυρωδιά, γεύση, αύρα, όσφρηση. Αν τα παντρέψεις όλα μαζί, σου δίνουν το πιο λαχταριστό πιάτο. Γεμάτο άρωμα θάλασσας και ευωδιά βουνού. Συνταγές για όσους αγαπούν περισσότερο τα λαχανικά και τα φρούτα», αναφέρει η ίδια για το βιβλίο της σε όποιον τη ρωτά σχετικά.
Από μικρή είχε χόμπι να… ανακατεύεται με την κουζίνα και να πειραματίζεται με διάφορες συνταγές, συνδυάζοντας γεύσεις και υλικά. Εμπνευσή της ήταν, βέβαια, τα πιάτα της μητέρας της, Βλασίας, η οποία είναι γνωστό στο φιλικό περιβάλλον του πρώην υπουργού ότι είναι χρυσοχέρα. «Από μικρή ηλικία, παρακολουθώντας τη μητέρα της και τη θεία της, άρχισε να ασχολείται με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οπότε η ιδέα για τη συγγραφή ενός βιβλίου που θα περιείχε όλα εκείνα τα φαγητά και τα γλυκά που την ενθουσιάζουν δεν άργησε να έρθει», λένε όσοι βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και γνωρίζουν το πάθος της Μαρίας Παυλοπούλου για τη μαγειρική.



ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ. Η όμορφη Μαρία, πάντως, δεν ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική. Μετά την αποφοίτησή της από την Ελληνογαλλική Σχολή των Ουρσουλίνων στο Ψυχικό, σχολείο στο οποίο ήταν μαθήτρια και η μητέρα της, σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τώρα είναι αφοσιωμένη στη διδασκαλία. «Δεν έχει καμία σχέση με άλλους πολιτικούς γόνους. Αντίθετα, είναι μια σεμνή και μετρημένη κοπέλα, η οποία αφήνει θετικές εντυπώσεις απ’ όπου περνά», λένε παλιοί συμφοιτητές της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μάλιστα και οι σπουδές της την έχουν επηρεάσει, καθώς πολλά αγαπημένα της πιάτα είναι από τη γαλλική κουζίνα, την οποία αγαπά και ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι και από τότε είναι λάτρης των παριζιάνικων σπεσιαλιτέ. Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός είχε βρεθεί στην «πόλη του φωτός» με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Το 1975 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA από το Πανεπιστήμιο Paris II (πρώην Σορβόννη) και το 1977 ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο με βαθμό Αριστα.
Ο εκ των στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή έχει μεγάλη αδυναμία στην κόρη του, κάτι το οποίο φαίνεται κάθε φορά που μιλά για αυτήν, αλλά και στα άλλα δύο παιδιά που έχει αποκτήσει με τη Βλασία Παυλοπούλου-Πελτσεμή, η οποία, εκτός από σύντροφός του στη ζωή, είναι και βασικό στέλεχος του δικηγορικού του γραφείου. Ο λόγος για τη Ζωή, που είναι νηπιαγωγός, και τον Βασίλη, που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και είναι δικηγόρος, ενώ από το 2003 δραστηριοποιείται έντονα στο πλαίσιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αχώριστη με τη δίδυμη αδελφή της

Η Μαρία Παυλοπούλου με την αδελφή της, Ζωή, είναι δίδυμες. Μάλιστα, οι φίλοι τους ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να τις ξεχωρίσουν. «Είναι ίδιες σαν μια σταγόνα νερό και αχώριστες. Πρόκειται για μια πολύ δεμένη οικογένεια», αναφέρουν άνθρωποι από το στενό τους περιβάλλον. Οι ίδιοι επισημαίνουν και τους δεσμούς που έχει η οικογένεια Παυλόπουλου με την Καλαμάτα, την ιδιαίτερη πατρίδα του πρώην υπουργού (εκεί μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο), την οποία επισκέπτονται αρκετά συχνά είτε για διακοπές είτε για να δουν συγγενείς.
«Η Μεσσηνία, όπου διατηρούν σπίτι, είναι σταθερός προορισμός τους τα τελευταία χρόνια, ενώ στη Μαρία αρέσει να επισκέπτεται και ορεινά χωριά του νομού, όπως η Πελεκανάδα, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Καλαμάτας, στον Δήμο Αριστομένους», επισημαίνουν πρόσωπα κοντά στις κόρες του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα