Reuters: Οι καλύτερες φωτογραφίες της τελευταίας 30ετίας

Στα 30 χρόνια από τη δημιουργία του, οι φωτογράφοι του διασημότερου φωτογραφικού πρακτορείου στον κόσμο έχουν «συλλάβει» με το φακό τους τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της παγκόσμιας πρόσφατης ιστορίας. Πάντα στο καθοριστικό δευτερόλεπτο, πάντα απίστευτα εναργείς και ουσιαστικές, οι φωτογραφίες του Reuters λένε με ένα καρέ χίλιες λέξεις. Το πρακτορείο, αντί να... σβήσει κεράκια, επέλεξε να μας θυμίσει κάποιες από τις πιο δυνατές του εικόνες.

Τυφώνας Κατρίνα 2005. Ένας άντρας προσπαθεί να κρατηθεί στο πάνω

μέρος του αυτοκινήτου του, λίγο πριν διασωθεί από την Ακτοφυλακή, στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη.

Νέα Υόρκη, 9/11/2001. Διασώστες μεταφέρουν τον θανάσιμα πληγωμένο εφημέριο της Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης (μια εμβληματική για τους Αμερικανούς φυσιογνωμία θάρρους και αυτοθυσίας)Father Mychal Judge, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους.

Κουνταλόρη, Ινδία, 28 Δεκεμβρίου 2004. Μια Ινδή θρηνεί τους νεκρούς συγγενείς της μετά το τσουνάμι που σκότωσε 230.000 ανθρώπους σε 14 χώρες, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές σε όλη την ιστορία.

Ισλανδία, 22 Απριλίου 2010. Το Βόρειο Σέλας με φόντο το γιγαντιαίο νέφος στάχτης που εκσφενδονίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊτζαφτζαλοκούλ της Ισλανδίας.Βορειοδυτικός Νίγηρας, 1 Αυγούστου 2005.
Τα ισχνά δαχτυλάκια της μόλις ενός έτους Αλάσα Γκαλισού πιέζουν τα χείλη της μητέρας της Φατού Ουσέινι, μια τρυφερή φωτογραφία που περιγράφει τη φρίκη του λιμού, σε μια κλινική σίτισης έκτακτης ανάγκης.

Κοριγιάμα 13 Μαρτίου 2011. Ειδικοί ελέγχουν τον πληθυσμό, ιδίως τα παιδιά, για να διαπιστώσουν τα επίπεδα τραδιενέργειας, μετά το σεισμό που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.Ιρακινο-τουρκικά σύνορα, 5 Απριλίου 1992. Κούρδοι πρόσφυγες διαγκωνίζονται για ένα κομμάτι ψωμί της ανθρωπιστικής βοήθειας.Ουάσινγκτον Οκτώβριος 2008. Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ πίσω από τον Richard Fuld, πρόεδρο της Lehman Brothers, λίγο πριν λογοδοτήσει σε εξεταστική επιτροπή στο Καπιτώλιο. Ο Fuld παραδέχτηκε στο Κονγκρέσο πως οι Αμερικανοί χρηματοπιστωτικοί ρυθμιστές γνώριζαν μήνες πριν τα προβλήματα και τις παρασπονδίες της εταιρίας που πυροδότησε την Αμερικανική οικονομική κρίση.Βαγδάτη, 9 Απριλίου 2003.Ο Αμερικανός πεζοναύτης Kirk Dalrymple παρακολουθεί να ξηλώνουν το άγαλμα του Σαντάμ Χουσέιν - στιγμή συμβολική της πτώσης του επί 24 χρόνια δικτάτορα του Ιράκ.City του Λονδίνου, 24 Απριλίου 1993. Ο IRA τοποθέτησε βόμβες στο κέντρο του Λονδίνου. Από τις δύο εκρήξεις τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.Λαχόρη, Ινδία, 1997. Η Νταϊάνα κρατάει στην αγκαλιά της ένα παιδί που πάσχει από καρκίνο. Πολλοί στο βασιλικό περιβάλλον θεωρούν πως, πέρα από τις πολιτικές της υποχρεώσεις, η πριγκίπισσα της Ουαλίας έτρεφε αυθεντικό ενδιαφέρον και βαθύτατη, γνήσια συμπόνοια για τα παιδιά.Αιτή, 13 Ιανουαρίου 2010. Ένα παιδάκι δέχεται ιατρική βοήθεια, αφού απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια στο Πορτ ο Πρενς. Ο απίστευτα ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε την Αϊτή, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.Βουνά Σίντζαρ, σύνορα Συρίας- Ιράκ, καλοκαίρι 2014. Χιλιάδες Γιαζίντι τρέχουν για να ξεφύγουν από τον τρόμο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που μόλις έχει αυτοανακηρυχθεί Χαλιφάτο. Χιλιάδες γυναίκες Γιαζίντι είναι ακόμη φυλακισμένες ως «σεξουαλικές σκλάβες» στην περιοχή που έχουν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές.Δαμασκός, 21 Αυγούστου 2013. Πτώματα ακτιβιστών που πέθαναν από επίθεση με χημικά αέρια στην περιοχή της Γούτα. Πηγές αναφέρουν πως 213 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση με χημικά όπλα, την ευθύνη της οποίας αποδίδουν στον Μπασάρ ελ Ασαντ.Βηρυττός, 14 Φεβρουαρίου 2005. Μια γιγαντιαία έκρηξη -χρησιμοποιήθηκε ένας τόνος εκρηκτικά- σκότωσε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, βυθίζοντας τη χώρα σε μια τεράστια πολιτικο-κοινωνική κρίση. Η φωτογραφία τραβήχτηκε ελάχιστα λεπτά μετά τη στιγμή της έκρηξης, που συνέβη νωρίς το πρωί.Βουκουρέστι, 6 Φεβρουαρίου 1990. Δύο Ρουμάνοι γονείς φτάνουν στο νοσοκομείο κρατώντας ένα μικρό φέρετρο και ένα σταυρό, για να παραλάβουν το σώμα του μωρού τους, το οποίο πέθανε από AIDS.Βερολίνο, Νοέμβριος 1989. Ένας οργισμένος Ανατολικογερμανός επιτίθεται στο τοίχος του Βερολίνου. Ανατολικογερμανοί συνοριοφύλακες τον παρακολουθούν άπραγοι από την πύλη του Βραδεμβούργου - γεγονός αδιανόητο μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Keywords
Τυχαία Θέματα