O Γιώργος Αλογοσκούφης απολογείται... στα έδρανα!

Του Χάρη Παπαβασιλείου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Αλογοσκούφης να τηρούν ακόμη σιγήν ιχθύος για τα αμφιλεγόμενα πεπραγμένα της πενταετίας 2004-2009, ωστόσο αν ήθελε κανείς να ακούσει τι περίπου θα έλεγαν αμφότεροι στην περίπτωση που θα έσπαγαν τη σιωπή τους, θα μπορούσε κάλλιστα να παρακολουθήσει κάθε Δευτέρα πρωί τις παραδόσεις του πρώην «τσάρου» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επιλογή βεβαίως της ώρας κάθε άλλο παρα τυχαία είναι καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύγει τις κακοτοπιές,

όπως εκδηλώσεις δυσαρέσκειας στο πρόσωπό του. Κατά τα άλλα, εκείνες τις ώρες, απαλλαγμένος από τα βάρη της πολιτικής και μιλώντας άνετα στους φοιτητές του, ο κ. Αλογοσκούφης δεν διστάζει να παραθέτει τις απόψεις του σχετικά με το πώς έφθασε η χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά και να κάνει εν μέρει την αυτοκριτική του.

Οπως ήταν αναμενόμενο, στις ερωτήσεις των φοιτητών του για την εφαρμογή πολιτικών ήπιας προσαρμογής επί υπουργίας του (που εκ του αποτελέσματος απέτυχε) απαντά ότι για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Η ελληνική οικονομία προσγειώθηκε ανώμαλα διότι, σε συνθήκες διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου όχι μόνο δεν υιοθέτησε άμεσα ένα πρόγραμμα προσαρμογής, όπως είχαν κάνει όλοι οι προκάτοχοί της σε παρόμοιες συνθήκες, αλλά καταρράκωσε, με συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας», συνηθίζει να λέει στα αμφιθέατρα και σε στενούς συνομιλητές του, Παρ’ όλα αυτά, δεν διστάζει να αναγνωρίσει με νόημα πως «η πολιτική της ήπιας προσαρμογής, την οποία ακολούθησαν χωρίς εξαίρεση όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1990, αποδείχθηκε ανεπαρκής».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές βρίσκουν τις εξηγήσεις του, χωρίς μάλιστα να το κρύβουν από τον πρώην υπουργό. Από την άλλη βέβαια, ήταν μάλλον αναμενόμενο το γεγονός ότι αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες αφού οι καιροί είναι πονηροί, ενώ το παράδειγμα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι πολύ πρόσφατο. «Μπορεί να έρχεται σε δύσκολη θέση, αλλά πάντα μπαίνει στη διαδικασία να απαντά», λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του. «Μετά την περιπλάνησή του στην πολιτική, γύρισε στον ρόλο που του ταιριάζει καλύτερα», συμπληρώνουν οι εν λόγω κύκλοι, χωρίς πάντως να αποκλείουν εκ νέου ενασχόληση του Γιώργου Αλογοσκούφη με τα κοινά, αφού ακόμη και ο ίδιος δεν το απορρίπτει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το αμφιθέατρο αποτέλεσε το καλύτερο καταφύγιο γι’ αυτόν μετά το περιπετειώδες πέρασμά του από την πολιτική, οι τίτλοι τέλους του οποίου γράφτηκαν με την αποτυχία του να επανεκλεγεί βουλευτής τον Οκτώβριο του 2009. Μετά την εξέλιξη αυτή και αφού προηγήθηκε ένα διάστημα εσωτερικής ανασυγκρότησης, με αποχή από τα πολιτικά πράγματα και με ταξίδια στο εξωτερικό (όχι μόνο για αναψυχή, αλλά και για ακαδημαϊκούς λόγους), ο πρώην υπουργός αποφάσισε να γυρίσει στις αίθουσες διδασκαλίας. Ετσι, γέμισε και πάλι τις βαλίτσες με τις σημειώσεις και τη διδακτέα ύλη και επέστρεψε στην έδρα του ως καθηγητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης της ΑΣΟΕΕ, παραδίδοντας προπτυχιακά μαθήματα Δυναμικής Οικονομικής και μεταπτυχιακά σεμινάρια Μακροοικονομικής Θεωρίας. «Γύρισε νέα σελίδα στη ζωή του», έλεγαν τότε στενοί συνομιλητές του. Ωστόσο, ο δρόμος της επιστροφής του στο πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα ήταν, καθώς αρκετές φορές έγινε δέκτης επικριτικών σχολίων (ενίοτε και αποδοκιμασιών) από μερίδα των φοιτητών του, που, όπως φαίνεται, δεν συμμερίζονταν τον ενθουσιασμό του. «Οι συζητήσεις στην αίθουσα δεν τον πείραζαν πολύ, ακόμη και όταν του απέδιδαν σκληρές κατηγορίες αναφορικά με τις ευθύνες που μπορεί να είχε ο ίδιος και η κυβέρνηση Καραμανλή για την οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα. Αλλωστε, πάντα απολάμβανε τέτοιου είδους λεκτικές διελκυστίνδες και ακαδημαϊκές ζυμώσεις. Αυτό που τον ενοχλούσε ήταν τα γιουχαΐσματα και οι άνευ λόγου επιθέσεις», σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» συνάδελφος καθηγητής του πρώην υπουργού.

Το πλέον χαρακτηριστικό περιστατικό είχε λάβει χώρα το 2010. Ενώ ο κ. Αλογοσκούφης κατευθυνόταν στην αίθουσα διδασκαλίας, μια ομάδα φοιτητών που πρόσκεινταν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς του επιτέθηκε φραστικά, με τον πρώην υπουργό να μην μπορεί να κρύψει την έντονη δυσαρέσκειά του. Κατόπιν, έστειλε επιστολή-καταγγελία στον τότε πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, και τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σήμερα, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, με τις παραδόσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη να πραγματοποιούνται χωρίς παρατράγουδα και μάλιστα σε γεμάτα αμφιθέατρα. Ο ίδιος, δε, φροντίζει μέσω της δραστηριότητάς του να διευκολύνει τη ζωή των φοιτητών του. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα ενόψει της εξεταστικής του Ιανουαρίου, όπου, κατά το κοινώς λεγόμενον, υποδείκνυε θέματα SOS. «Προκειμένου να διευκολυνθείτε στη μελέτη σας για τις εξετάσεις, παρακάτω υπάρχει μία αναλυτική περιγραφή της διδαχθείσας ύλης, καθώς και εννέα ενδεικτικά θέματα εξετάσεων. Τα εννέα αυτά ενδεικτικά θέματα καλό θα ήταν να τα απαντήσετε πλήρως κατά τη διάρκεια της μελέτης σας, καθώς καλύπτουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ζητήματα στα οποία θα κληθείτε να απαντήσετε στις εξετάσεις», αναφερόταν μεταξύ άλλων. Αντίστοιχα κείμενα ανεβαίνουν συνεχώς και στο προσωπικό site του πρώην υπουργού, που τυγχάνει μεγάλης επισκεψιμότητας…

Παράλληλα με την εν Ελλάδι ακαδημαϊκή του καριέρα, ο κ. Αλογοσκούφης δίνει συχνά διαλέξεις και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και κυρίως στο London School of Economics, του οποίου είναι διδάκτωρ από το 1981.

Αιχμές για τον… διάδοχό του

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε μία από τις πιο πρόσφατες παραδόσεις του, και συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Αλογοσκούφης άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, καθώς έκανε λόγο για μη αποφασιστική αντιμετώπιση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί μετά το χτύπημα της παγκόσμιας ύφεσης. Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Η κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και η διεθνής ύφεση του 2009 έπληξαν την ελληνική οικονομία στην αχίλλειο πτέρνα της. Η αναχρηματοδότηση του υψηλού δημοσίου χρέους της χώρας, μεγάλο μέρος του οποίου είχε διεθνοποιηθεί μέσω των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ολόκληρη τη δεκαετία που είχε μεσολαβήσει, κατέστη σταδιακά προβληματική, δεν αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά και κατέληξε στην κρίση χρέους του 2010, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα