Bloomberg: Γιατί η Apple πρέπει να αγοράσει την Ελλάδα

Η Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δισεκατομμύρια που έχει και κάθονται για να αγοράσει την Ελλάδα, λέει ένα αστείο που κάθε τόσο κυκλοφορεί στα ξένα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Μάλιστα, το θέμα έφτασε ακόμα και στον CEO του αμερικανικού κολοσσού το 2012, όταν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Apple,

ένας επενδυτής ρώτησε σχετικά τον Tim Cook. «Έχουμε εξετάσει πολλά πράγματα (για την αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων της Apple), αλλά όχι αυτό», απάντησε με κάθε σοβαρότητα εκείνος.

Όμως, εάν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν φαντασία, θα μπορούσαν να στήσουν μία διάσωση της Ελλάδας με επωφελείς όρους για όλους, γράφει τώρα ο αρθρογράφος του Bloomberg, Leonid Bershidsky.

Όπως εξηγεί το άρθρο, η Apple διαθέτει 194 δισ. δολάρια σε ρευστό και μάλιστα, το «ταμείο» της όλο και μεγαλώνει. Το σίγουρο είναι ότι η εταιρεία δεν μπορεί να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Και δεν είναι η μόνη αμερικανική επιχείρηση που κολυμπά σε δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν ξέρει τι να κάνει. Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν 1,73 τρισ. δολάρια σε μετρητά, λέει το Bloomberg. Μόνο οι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συσσωρεύσει ρευστό 439 δισ. δολαρίων.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να φορολογηθούν με 35%.

«Επομένως, η ιδέα ότι οι 5 πλουσιότερες σε μετρητά εταιρείες θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα και να βγουν και κερδισμένες, έχει ενδιαφέρον», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 190 δισ. ευρώ για να ρίξει το χρέος της στα διαχειρίσιμα επίπεδα του 70% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 48% των μετρητών των πέντε πλουσιότερων επιχειρήσεων.

Αλλά τι θα κερδίσουν αυτές; Όπως γράφει το Bloomberg, η Ελλάδα θα μπορούσε να τους δώσει μια ειδική συμφωνία για χαμηλό φορολογικό συντελεστή, παρόμοια με αυτή που τώρα απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα κέρδιζε το πράσινο φως τόσο των Ευρωπαίων όσο και του ΔΝΤ.

«Ως αντάλλαγμα για κάτι λιγότερο από τα μισά μετρητά τους –και μόλις 13% ακριβότερα από αυτό που θα πλήρωναν σε φόρους στις ΗΠΑ- οι εταιρείες θα λάβουν μια επ΄ αόριστον και ισχυρή εγγύηση χαμηλών φόρων για τις μη αμερικανικές δραστηριότητές τους. Δεν είναι και κακό deal», σημειώνει το άρθρο.

Και η Ελλάδα θα κερδίσει την ελάφρυνση του χρέους της καθώς και τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών αυτών για την Ευρώπη. Θα έχει κάνει την αρχή για τη σύσταση ενός ισχυρού τεχνολογικού cluster, που θα προσελκύσει και άλλες επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Με αυτή τη βοήθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί πια να εφαρμόσει λιγότερη λιτότητα από αυτή που ζητούν οι πιστωτές της. Βέβαια, θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, για να γίνει αποτελεσματικότερος ο δημόσιος τομέας και φιλικότερη προς τις επιχειρήσεις η χώρα, εάν δεν θέλει να χάσει τα οφέλη της συνεργασίας με αυτούς τους γίγαντες της τεχνολογίας.

Παρόλα αυτά, ο αρθρογράφος του Bloomberg αναγνωρίζει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν την ευελιξία που απαιτείται για να περάσει μια τέτοια συμφωνία. «Αντ΄ αυτού, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σκοντάφτει προς τη χρεοκοπία και οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν μετρητά τα οποία δεν ξέρουν πώς να ξοδέψουν», καταλήγει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα