Bαφτίζοντας το κρέας, ψάρι...

του Νίκου Σίμου

καλογερική τακτική που επέτρεπε στους μοναχούς να τρώνε το απαγορευμένο κρεατάκι φαίνεται ότι αποφάσισε να ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομίας, αφού ως λύση για τα νοικοκυριά που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια προτείνει να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες νοίκι αντί για δόση που μπορεί και να επιδοτείται!!

Με άλλα λόγια οι τράπεζες, θα αποκτούν κατ’ ευθείαν την κυριότητα των ακινήτων, θα τα νοικιάζουν στους πρώην ιδιοκτήτες-δανειολήπτες

και στη συνέχεια θα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή θα τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένας είδος leasing, που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο μέλλον. Το πρόβλημα βεβαίως που έχει προκύψει από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια και τα οποία διευρύνουν τις επισφάλειες των Τραπεζών δεν οφείλεται στην ονομασία του ποσού που οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλουν. Αν δηλαδή θα ονομάζεται δόση ή ενοίκιο. Αλλά αν έχει το αντίστοιχο ποσό ο δανειολήπτης να το καταβάλλει κάθε μήνα, ενώ έχει κλείσει η μικρή ή μεγάλη επιχείρησή του ή έχει απολυθεί αν είναι μισθωτός.

Η ρύθμιση προφανώς αποβλέπει όχι τόσο στη διευκόλυνση αυτού που δεν έχει λεφτά να πληρώσει, αλλά στην ελάφρυνση των ισολογισμών των Τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια καθώς, αφού θα περιέρχεται η κυριότητα των ακινήτων σ’ αυτές θα ισοσταθμίζουν με την αξία των ακινήτων τα ποσά των επισφαλών δανείων!

Ασφαλώς και επί πολλούς αιώνες οι Τράπεζες αποτελούν πυλώνα της Οικονομίας και μία από τις κινητήριες δυνάμεις της. Και, οπωσδήποτε, παρ’ όσα λέγονται, στη ζυγαριά πρέπει να μπαίνει το καταστροφικό αποτέλεσμα για ένα κράτος –με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την κοινωνία- στην περίπτωση της κατάρρευσης του τραπεζικού συστηματος και από την άλλη η επώδυνη διάσωσή του. Απλώς να μη μας δουλύουν διότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η κοινωνία για να «συμπορευθεί» χρειάζεται την αλήθεια και μόνον αυτήν...

Keywords
Τυχαία Θέματα