Μ. Τσαμόπουλος - Γ.Θαναηλάκης: "Η κρίση θα βαθαίνει πιο πολύ διότι το χρέος θα μεγαλώνει"

Κάθε πρωί, από τις 8 έως τις 10, δεκάδες χιλιάδες ακροατές, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, συντονίζονται με τη συχνότητα των 90,1 μεγακύκλων για να ακούσουν τους «Φουνταριστούς». Πρόκειται για το ραδιοφωνικό δίδυμο των Μηνά Τσαμόπουλου και Γιώργου Θαναηλάκη, που, μετά από ευδόκιμο παρουσία 11 ετών στον Sport FM, μετακόμισαν φέτος το καλοκαίρι στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

FM, παίρνοντας μαζί τους ένα σεβαστό μέρος του κοινού τους. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας τους, αρκεί να αναφέρω ότι στο εστιατόριο όπου συναντηθήκαμε, τον «Μπαρμπαδήμο» στον Πειραιά, τόσο οι υπεύθυνοι του καταστήματος όσο και αρκετοί θαμώνες όχι μόνον τους αναγνώρισαν, αλλά και εξέφρασαν δημοσίως τον θαυμασμό τους.

«Πώς προέκυψε το όνομα της εκπομπής σας;», τους ρωτώ μόλις καθόμαστε. «Ηταν ιδέα του Γιώργου, που ήταν πολίστας», απαντά ο Μηνάς.

«Και η γνωριμία σας;», συνεχίζω την ανάκριση. «Γνωριστήκαμε πριν από είκοσι χρόνια στο Mega, όπου συνεργαζόμασταν στην “Πρωινή συχνότητα” με τον Παύλο Αλέπη έως το 1996. Στη συνέχεια μεταπηδήσαμε στο ραδιόφωνο και κάναμε με διαλείμματα τη συγκεκριμένη εκπομπή», εξηγεί ο Γιώργος. Ο υπεύθυνος αναπτύξεως του «Μπαρμπαδήμου», Ηλίας Σαλπέας, έρχεται στο τραπέζι μας για να μας προτείνει τις σπεσιαλιτέ. Οπως υποδηλώνει ο τίτλος του, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανοίγει ένα εστιατόριο σχεδόν κάθε μήνα, είτε ιδιόκτητο είτε franchise, στο Λεκανοπέδιο. Μόλις δοκιμάζουμε τα εκλεκτά εδέσματα, από το μαριναρισμένο κοτόπουλο έως το γιαουρτλού κεμπάπ και από το φρεσκότατο ταμπουλέ έως τα συκωτάκια γάλακτος, αντιλαμβανόμεθα το γιατί.

«Εχετε μια εκπομπή αθλητικού κυρίως περιεχομένου. Ποιες είναι οι οπαδικές σας προτιμήσεις;», αποτολμώ μια προκλητική ερώτηση. «Η δύναμη του μικροφώνου είναι τεράστια. Εάν κάποιος πει ποια ομάδα υποστηρίζει, τραβάει υποσυνείδητα μια γραμμή και βάζει απέναντί του τον ακροατή», τονίζει ο Μηνάς. «Προσπαθούμε χρόνια να κρατάμε τις ισορροπίες, παρότι και οι δύο είμαστε φίλαθλοι συγκεκριμένων ομάδων», συμπληρώνει ο Γιώργος.

Στο ίδιο μοτίβο, τους ρωτώ για τη γνώμη τους σχετικά με την πολιτική κατάσταση. «Ποτέ δεν ήμουν κομματικοποιημένος. Πάντα ψήφιζα πρόσωπα κι αυτά άλλαζαν», ξεκαθαρίζει από νωρίς ο Γιώργος. «Ο Αντώνης με τη βοήθεια του καθηγητή μου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου, προσπαθούν να σώσουν το καράβι που λέγεται Ελλάδα. Το θέμα, βεβαίως, είναι ότι ο οικονομικός κλοιός γύρω από τα νοικοκυριά σφίγγει απειλητικά», σχολιάζει με χιουμοριστική διάθεση ο Μηνάς.

Στο ίδιο χιουμοριστικό πνεύμα κινείται, άλλωστε, όλη μας η συζήτηση, με κορυφαία στιγμή την κοινή τους απάντηση στο ερώτημα εάν βλέπουν έξοδο από την κρίση. «Ερχεται! Ποιος; Η ανάπτυξη!”. Αυτό είναι το μότο μας καθημερινά στην εκπομπή. Η κρίση θα βαθαίνει πιο πολύ, διότι το χρέος θα μεγαλώνει. Εάν δεν περικοπούν άμεσα οι δημόσιες δαπάνες, τα πράγματα θα χειροτερέψουν», αποφαίνεται ο Μηνάς. «Η κατάσταση είναι “ερμαφρόδιτη”. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι μία παράταξη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψηφίζεται από τον λαό και να έχει περισσότερες αρμοδιότητες, ούτως ώστε να μπορεί να δίνει λύσεις, όταν μπλοκάρει το σύστημα. Κατά τη γνώμη μου, ο Σαμαράς είναι ικανότατος, θα έδινα όμως την ευκαιρία και σε έναν φρέσκο πολιτικό, όπως ο Τσίπρας», εκφέρει την άποψή του ο Γιώργος.

Η γνώμη τους για τον ρόλο των δανειστών είναι ταυτόσημη. «Οι δανειστές κάνουν τη δουλειά τους και δικαίως διαμαρτύρονται όταν τους δίνουμε υποσχέσεις που δεν τηρούμε. Το θέμα έγκειται στο ότι έπρεπε να κάνουμε πιο σωστά τις διαπραγματεύσεις». Το ίδιο ισχύει και για την ανάλυση της φούσκας που έσκασε το 2008. «Οταν τρως και κάνεις καλή ζωή με δανεικά, κάποτε θα το πληρώσεις, είπε ο Θρασύβουλος», θυμάται τη φράση του Βέγγου ο Μηνάς, για να προσθέσει: «Το δράμα είναι ότι είδαμε τη ζωή πίσω από τον τοίχο».

«Είναι στο DNA μας να μας συμβαίνουν πράγματα και να μην τα παραδεχόμαστε. Ακόμα και τώρα, με την πολυετή ύφεση, αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», συνεχίζει ο Γιώργος. Την ώρα του γλυκού, ενός «σοβαρού» σιροπιαστού μπακλαβά, η κουβέντα έρχεται στο μέλλον. «Εάν συνεχίσουμε να μην παράγουμε, αλλά να εισάγουμε και να καταναλώνουμε, τότε δεν υπάρχει μέλλον. Μόνον η ναυτιλία θα μας σώσει», λέει ο Μηνάς, που διακονεί το ναυτιλιακό ρεπορτάζ στις εφημερίδες «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και «Πρώτο Θέμα». «Ευτυχώς, υπάρχει και ο τουρισμός. Φέτος ήταν μια εξαιρετική χρονιά και δίνει μια νότα αισιοδοξίας», επισημαίνει ο Γιώργος.

Πάντως, και οι δύο δηλώνουν «είλωτες των γυναικών» και με αυτή τη θεματολογία καταλήγει ευχάριστα η συνάντησή μας, όπως ευχάριστη είναι και η ακρόαση της εκπομπής τους.

«Μπαρμπαδήμος», Σαχτούρη & Θεοτόκη, Πειραιάς, τηλ.: 210-4528500.

Keywords
Τυχαία Θέματα