71 χρόνια από την εκτέλεση του Ήρωα Υποσμηναγού Κώστα Περρίκου από τους Γερμανούς κατακτητές

Σαν σήμερα, ανήμερα της ημέρας του θανάτου του Ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 4 Φεβρουαρίου 1943, ο Υποσμηναγός Κώστας Περρίκος, της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ) για την αντιστασιακή του δράση, πέρα και έξω από κομματικές ταμπέλες.

Δημοκρατικών πεποιθήσεων ο ίδιος, απότακτος του κινήματος του 1935, μέλος του Ενωτικού Κόμματος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, με την κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου, με αίτησή του ζήτησε να επανέλθει στην Αεροπορία για να πολεμήσει τους εχθρούς του Έθνους, αίτημα που γίνεται δεκτό αμέσως.

Σε λιγότερο από μισό χρόνο από την κατάληψη των Αθηνών από τους Γερμανούς, ο Περρίκος ιδρύει μία από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις, την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ), της οποίας αποτελεί και τον αρχηγό.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, η ΠΕΑΝ ανατινάζει τα γραφεία της προδοτικής οργανώσεως ΕΣΠΟ, στα Χαυτεία στην Ομόνοια, δολιοφθορά με τεράστιες (ηθικές) συνέπειες και προεκτάσεις, καθώς έτσι αποτρέπεται η στρατολόγηση Ελλήνων Εθελοντών για να ενταχθούν στον Γερμανικό Στρατό και να πολεμήσουν στο πλευρό του Άξονα στο Ανατολικό Μέτωπο!

Δυστυχώς όμως μετά από προδοσία συλλαμβάνεται. Στη δίκη του που ακολουθεί στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην πλατεία Καρίτση, όπου λειτουργούσε το Έκτακτο Στρατοδικείο των Γερμανών, προκαλεί τον θαυμασμό όλων, Ελλήνων και κατακτητών, με την «απολογία του»: «Είμαι Έλληνας αξιωματικός. Υπερηφανεύομαι για το κτύπημα που σας έδωσα. Το έκαμα με την ιδέα πως έπρεπε να το κάμω χάρη της Πατρίδας μου. Για το μεγαλείο της δίνω τη ζωή μου...". Ο ίδιος καταδικάζεται σε θάνατο δια τυφεκισμού. Μαζί του για το σαμποτάζ κατά της ΕΣΠΟ, καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο η Ιουλία Μπίμπα (η οποία μαζί με τον Αντώνη Μυτιληναίο είχαν κατασκευάσει την βόμβα), η οποία αποκεφαλίστηκε από τον Γερμανό δήμιο δια πελέκεως!

Στην φυλακή παρηγορεί και εμψυχώνει τους συγκρατούμενούς του. Οδηγούμενος στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στις 4 Φεβρουαρίου 1943, απευθυνόμενος στους εκτελεστές του, μέλη του εκτελεστικού αποσπάσματος, τους λέει: «Δεν αισθάνομαι τίποτε εναντίον σας γιατί ξέρω πως σας έχουν αγγαρέψει γι' αυτό το καθήκον. Και εγώ το καθήκον μου έκαμα χάρη της Πατρίδας. Είμαι αξιωματικός της Αεροπορίας, Υποσμηναγός. Σας συγχωρώ. Ζήτω η Ελλάς» ήταν τα τελευταία του λόγια προτού πέσει από τις σφαίρες των Γερμανών κατακτητών! Την ίδια ημέρα, μαζί με τον Κ. Περρίκο εκτελέστηκαν από τους κατακτητές οι συγκρατούμενοί του αγωνιστές της Ελευθερίας της Πατρίδας μας, Λαμπρόπουλος, Ντάικος και Μιχαλόπουλος

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα