Η ατζέντα της εβδομάδας (6-8/12): Πού να πας και τι να κάνεις αυτό το ΠΣΚ

09:45 6/12/2019 - Πηγή: People
ΘΕΑΤΡΟ: TOP GIRLS @Θέατρο Πόρτα

Κεντρική ηρωίδα του TOP GIRLS είναι η Marlene, μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας, υπεύθυνη ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας για γυναίκες, μια «σιδηρά κυρία» που ανέρχεται θυσιάζοντας συνεργάτες, καθώς και τη δική της ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά στον βωμό της επιτυχίας.

Παρόλο που το έργο είναι γραμμένο σε ρεαλιστικό κώδικα, ξεκινά με μια διάσημη ονειρική πρώτη σκηνή, όπου ιστορικοί και διάσημοι

μυθοπλαστικοί γυναικείοι χαρακτήρες καταθέτουν με ευφάνταστο τρόπο τις ιστορικά διαφορετικές πτυχές του «κοινωνικού επιτεύγματος» των γυναικών. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στον χρόνο συγγραφής του έργου, όπου με μια σειρά από συναρπαστικές συγκρούσεις ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες και σημαντικές ανατροπές, η συγγραφέας αναπτύσσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς της με θεατρικά ευφρόσυνο ιδίωμα και υπέροχους σκηνικούς χαρακτήρες.

Έργο θεατρογενές, πρωτότυπο ως προς τη δομή του, θέαμα παλλόμενο, με εξαιρετικά λεπτό χειρισμό στο χιούμορ του, την ποιητικότητα, την ιστορικότητα αλλά και την κριτική του στάση απέναντι στο γυναικείο θέμα και μην έχοντας χάσει τίποτα απ’ τη φρεσκάδα του απ’ τη δεκαετία του ‘80, το TOP GIRLS διέπεται από μια βασική φεμινιστική προβληματική, δίνοντας μια πολύ καλή βάση για έναν ουσιαστικό διάλογο επί του θέματος.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ένα έργο για τον φεμινισμό αλλά για τη γυναίκα, την πολιτική και κοινωνική της θέση. Με αφορμή μία κριτική στον θατσερισμό, εξετάζει τι σημαίνει χειραφέτηση, τι σημαίνει δικαίωμα και ταυτόχρονα ποιο είναι το τίμημα που οφείλει να πληρωθεί για να αναληφθούν οι νέοι ρόλοι σε κοινωνικό, προσωπικό και πολιτικό επίπεδο.

Το TOP GIRLS έκανε πρεμιέρα στη Μεγάλη Βρετανία το 1982 απ’ το Royal Court Theatre. Παρουσιάζεται την περίοδο αυτή στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου (2019), ενώ παλαιότερα ανεβάσματά έχουν πραγματοποιηθεί στο Watford Palace Theatre (2006), το Greenwich Theatre (2006), το New York’s Public Theatre και το Broadway (2007-2008) και σε πολλά ακόμη σημαντικά θέατρα του κόσμου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1983 απ’ το Εθνικό Θέατρο.


Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση [mavra gidia]
Φωτογραφίες-Video: Πάτροκλος Σκαφίδας
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη

Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή, Άλκηστις Πολυχρόνη

Θέατρο Πόρτα,  Λεωφ. Μεσογείων 59, Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00

Για πληροφορίες εδώ.

Όποιος Θέλει Να Χωρίσει…Να Σηκώσει Το Χέρι Του

Ο Γιώργος Καπουτζίδης υπογράφει και σκηνοθετεί την θεατρική κωμωδία της χρονιάς «Όποιος θέλει να χωρίσει…να σηκώσει το χέρι του!»

“Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια.

Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία.

Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστόν, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό.

Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ, κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά. Και πριν βουλιάξουν οριστικά θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους.

Μια γρήγορη, μοντέρνα κωμωδία, τοποθετημένη στο σήμερα, σε μία προσπάθεια να καταλάβουμε το αύριο… που μας ξημερώνει!”

«Η παράσταση περιέχει (όχι πάρα πολλές) αλλά  μερικές ακατάλληλες λέξεις – αργκώ. Επίσης αγγίζει θέματα ομόφυλων σχέσεων – αν τα παιδιά είναι ενημερωμένα για αυτές τις σχέσεις και έχουν συζητήσει για αυτά τα θέματα στην οικογένεια έχει καλώς, αλλιώς εξαρτάται από τους γονείς να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση ή όχι»

Συντελεστές:

Κείμενο και σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου

Φωτισμός: Χρήστος Τζιόγκας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Οικονομίδη

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Αλεξάνδρα Ταβουλάρη

Μαριλού Κατσαφάδου

Ανθή Σαββάκη

Γιώργος Σαββίδης

Γιάννης Κουκουράκης

Πάνος Νάτσης

Απόστολος Ψαρρός

και η Κατιάνα Μπαλανίκα

Θέατρο Ήβη, Σαρρή 27, Ψυρρή, Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή στις 19:00

LIVE: Kovacs @Gazarte 7-8/12

Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού, Sharon Kovacs, με την κρυστάλλινη φωνή και την εκκεντρική προσωπικότητά της, επιστρέφει στη χώρα μας, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, για δύο συγκλονιστικές βραδιές στην κεντρική σκηνή του Gazarte!

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα μουσικό φαινόμενο, που κατόρθωσε με το EP “My Love” και το ντεμπούτο άλμπουμ της “Shades of Black”, να κατακτήσει τις κορυφές των charts και να φτάσει νούμερο ένα και στην Ελλάδα. Ο δεύτερος δίσκος της “Cheap Smell” συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ειλικρινή, ανοιχτά και εμπνευσμένα σόουλ άλμπουμ της δεκαετίας, που είχε απώτερο σκοπό με τις σκοτεινές μελωδίες του να αναδείξει τα φωτεινά και θετικά σημεία που αναδύονται μέσα από τις δυσκολίες της ζωής, τις ηδονιστικές συμπεριφορές και τις καταχρήσεις.

Με φωνή που μοιάζει με αυτές των θρύλων της soul, τις σπαραξικάρδιες ερμηνείες της, την αινιγματική της φιγούρα και με ιστορίες που αναδύονται στο φως μέσα από το απόλυτο σκότος, η Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα και στο αγαπημένο της ελληνικό κοινό, με δύο συναυλίες στην κεντρική σκηνή του Gazarte, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

Για πληροφορίες δες εδώ.

David Murray & Blue Brass @Half Note 6-7-8/12

Μιλάμε όχι μόνο για τον κορυφαίο σαξοφωνίστα της σύγχρονης τζαζ αλλά και έναν από τους μεγάλους δημιουργούς, που γράφουν μέσα από πολλαπλούς δρόμους και ποικίλες κατευθύνσεις την ιστορία αυτής της μουσικής. Ο David Murray, ήδη από τα πρώτα του βήματα, είχε χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο ταλέντο στο σαξόφωνο. Αυτό, στη δεκαετία του ’70 όπου ο Murray ήταν και μέλος του World Saxophone Quartet, ενός σχήματος που καθόριζε τότε το πρόσωπο της post-free ανέλιξης της τζαζ.

Σήμερα ο David Murray είναι απλώς ένας γίγαντας – όπως ο Sonny Rollins, τα βήματα του οποίου φρόντισε να ακολουθήσει πιστά. Μέσω αυτού απέκτησε τον μοναδικό του ήχο στο τενόρο σαξόφωνο και την ιδαιαίτερη αρχιτεκτονική αίσθηση στον αυτοσχεδιασμό. Έτσι, σε μια τεράστια (προσωπική, κυρίως) δισκογραφία, από το 1976 μέχρι σήμερα, καταγράφονται όλες οι όψεις και οι πτυχές της τζαζ σε ύψιστο επίπεδο. Ο Murray κινείται από το μπλουζ ως την free, από το κλασικό σουίνγκ ως το λάτιν, από το ατομικό σόλο ως τον ομαδικό αυτοσχεδιασμό. Και όλα αυτά με εκπληκτική άνεση – όπως ήδη ξέρουμε από τις προηγούμενες εμφανίσεις του εδώ.

Εδώ θα απολαύσουμε ένα ιδιαίτερο project, με τον τρομπονίστα (αλλά και παραγωγό και διοργανωτή συναυλιών και φεστιβάλ) Paul Zauner και τους Blue Brass, που έχει τις ρίζες του, μέσα από μακρόχρονη γνωριμία και συνεργασία, στη δεκαετία του ’80. Όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση με τον David Murray, η ζωντανή ιστορία της τζαζ μπορεί να περάσει μέσα σε λίγες φράσεις από το σαξόφωνο ή το μπάσο κλαρίνο του και ο κόσμο γύρω μας μπορεί να πάρει άλλες, πιο όμορφες διαστάσεις.

David Murray: τενόρο σαξόφωνο, μπάσο κλαρίνο
Paul Zauner: τρομπόνι
Wolfram Derschmidt: μπάσο
Dusan Novakov: ντραμς

Για πληροφορίες δες εδώ.

Σtella w/ Smalfeels @Romantso 7/12

Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου, τρίτου της δίσκου “The Break” (και πρώτου στην Arbutus Records από το Μόντρεαλ του Καναδά) και μετά από απανωτές εμφανίσεις σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Τουρκία, η Σtella (ξανα) δοκιμάζει το καινούριο υλικό και στην Αθήνα, στο σχεδόν τακτικό πια ραντεβού της με το Ρομάντσο, με εμπλουτισμένη σύνθεση και opening από ένα από τα πιο φρέσκα νέα αθηναϊκά σχήματα, τους Smalfeels!!!


Ο ήχος των Smalfeels φέρει την αισθητική της dream και bedroom pop και χαρακτηρίζεται από minimal ενορχηστρώσεις, κιθάρες και φωνητικά με soul και folk επιρροές.


Για πληροφορίες δες εδώ.

Πέγκυ Ζήνα @Φωταέριο κάθε Σάββατο και Κυριακή

Η Πέγκυ Ζήνα, μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, μια γνήσια λαϊκή φωνή, με ξεχωριστή μουσική πορεία και λαμπερή παρουσία, με μεγάλο αριθμό επιτυχιών, θα φωτίσει την αθηναϊκή νύχτα με ένα τρόπο διαφορετικό γεμάτο μουσική, πάθος και σαγήνη.

Καθηλωτική στην πίστα με ένα πολύ προσωπικό live performance με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, τραγούδια επιλεγμένα γιατί αγαπήθηκαν τόσο από την ίδια αλλά και τους πολυάριθμους θαυμαστές της, η Πέγκυ Ζήνα έρχεται στο ΦΩΣ με σπουδαία τραγούδια, πολλή ενέργεια και ένα δυνατό πρόγραμμα.

One woman show; Η Πέγκυ Ζήνα, ως απόλυτη σταρ, θα κυριαρχήσει αυτό το χειμώνα στην αθηναϊκή νύχτα, αναμένεται να ξεσηκώσει και να παρασύρει το κοινό με τα νέα αλλά και τα παλαιότερα τραγούδια της σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, προσφέροντας μοναδικά βράδια αληθινής διασκέδασης.

Μαζί της:
Jeunes Premiers Feat. Fenia
Μιχάλης Μόσχου
Dj set George Klo

Για πληροφορίες δες εδώ.

Θέμος Σκανδάμης @Afrikana 8/12

Ο Θέμος Σκανδάμης μας υποδέχεται με τον τρίτο του δίσκο ανά χείρας, με τίτλο “Χειμερία Νάρκη” , που μόλις κυκλοφόρησε αποκλειστικά από τον Μικρό Ερωτικό με την επιμέλεια της B-otherside records σε εκατό συλλεκτικά και αριθμημένα αντίτυπα, και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.  To artwork του δίσκου ανήκει στον Ισπανό καλλιτέχνη Sam3.

Το άλμπουμ περιέχει 7 τραγούδια σε στίχους και μουσική του Θέμου Σκανδάμη, και ένα ορχηστρικό κομμάτι. Όλος ο δίσκος είναι ένα αφιέρωμα στις χαμηλές φωνές της τραγουδοποιείας, Ελληνικής και ξένης.  Μια ταλάντωση, από τον Nick Drake και τις μπαλάντες του  Tom Waits, μέχρι τα “Γράμματα στην αγαπημένη” του Μάνου Λοίζου, και την κινηματογραφική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, και πάλι πίσω στο πολύπαθο μουρμουρητό του Leonard Cohen.

Αυτή την Κυριακή θα βρίσκεται στο Afrikana (Ιεροφαντών 13 στις 22:00) για να παρουσιάσει τη Χειμερία Νάρκη. (Για πληροφορίες εδώ)

Αν δεν μπορέσεις να βρεθείς εκεί, μπορείς να ακούσεις και να κατεβάσεις τα νέα του τραγούδια από εδώ.

DJ SETS: Disco Freak @Salon de Bricolage 7/12

Dj’s KID ANGELO
DEVV

Για πληροφορίες εδώ.

Vault 88 w/ VTSS @Six D.O.G.S. 6/12

To Vault 88 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατευθείαν από την πρώτη γραμμή του Βερολινέζικου underground την μοναδική VTSS. H μουσική της VTSS κυμαίνεται στις πιο σκληρές συχνότητες της techno με στοιχεία από acid, rave, EBM και hardcore. Ακόμη οι κυκλοφορίες της σε ετικέτες όπως η Interpid Skin και η Haven την οδήγησαν στο να γίνει μέλος της Νεοϋορκέζικης κολεκτίβας Discwoman. Το μέλλον ανήκει στην VTSS. Μαζί της εμφανίζονται ο resident του Vault 88, Cirkle και οι residents της Athens Rave Culture Desmond Kind, Bio και Nihilist.

Για πληροφορίες δες εδώ.

ΦΑΓΗΤΟ: Ovio Athens

Ο Πάνος Ιωαννίδης μας συστήνει το νέο του εστιατόριο, το Ovio Athens, που θα έχει επίκεντρο την ιταλική κουζίνα, στην οποία κι ο ίδιος είναι από τους μετρ και την λατρεύει. Το μαγαζί άνοιξε μόλις χθες, οπότε αν το επισκεφθείτε, από τους δικούς σας γευστικούς κάλυκες εξαρτάται το μήνυμα που θα απλωθεί στη γαστριμαργική Αθήνα. Εκτός από τα ζυμαρικά και τις πίτσες, έχει και μια νότα Ανατολής, με το ριζότο και το κουσκουσότο να δεσπόζουν.

Απόλλωνος 4, Κέντρο
Tηλ: 2114115755

ΠΟΤΟ: Lot 51

Για όσους ζουν στα Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή και γενικώς τη μεριά πίσω από το Hilton, το Lot 51 είναι ένα πολύ αγαπημένο μαγαζί. Όχι μόνο για τα ωραία του cocktails. Όχι γιατί έχει και ωραία πιάτα για μεσημέρι, όπως η ακόλουθη τάρτα. Αλλά και γιατί έχει το ΠΣΚ συνήθως ωραία dj sets. Έχει επίσης και μια πολύ instagrammable αισθητική, οπότε θα το φχαριστηθείς.

Παπαδιαμαντοπούλου 24β & Μιχαλακοπούλου

* Αν έχεις κάποιο μαγαζί που θεωρείς ότι του αρμόζει μια θέση στην ατζέντα μας, στείλε μήνυμα στο Facebook page μας ή στο Instagram.

Keywords
ατζεντα, half note, θεατρο, top, δραση, σημαίνει, royal, public, ελλαδα, gazarte, φως, david, murray, blue, note, world, μπλουζ, free, project, paul, γαλλια, ξανα, αθηνα, opening, νέα, dream, pop, live, performance, woman, σταρ, set, underground, acid, rave, skin, haven, athens, culture, bio, φαγητο, lot, hilton, facebook, instagram, σταση εργασιας, video, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, βασιλικος γαμος, www.facebook.com, παναγιωτης ρουμελιωτης, Καλή Χρονιά, νικος ρωμανος, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, instagram, τι σημαινει, βελγιο, γαμος, γερμανια, γυναικα, εθνικο θεατρο, ζηνα, ζυμαρικα, ηβη, ηχος, θεμα, ιλισια, ισλανδια, ιταλια, μουσικη, ολλανδια, προγραμμα, ριζοτο, σταρ, τα νεα, τραγουδια, φρασεις, φως, hilton, public, αισθητικη, αλεξια, αλεξανδρα, απιστια, αρχιτεκτονικη, αφορμη, βικυ, βραδια, βρισκεται, γινει, γνωριμια, γονεις, δικη, δομη, ευδοκια, ειρηνη, ενεργεια, ερχεται, ετικετες, ευδοκια ρουμελιωτη, ζωγραφου, ζωης, ιδια, εικοσι, ιντερνετ, θεατρα, ιωαννιδης, ηχο, κιθαρες, κουζινα, κικη, κλαρινο, κωμωδια, λιθουανια, μπλουζ, μικρο, μπορεις, μαρια, νυχτα, οικογενεια, ουσιαστικο, παιδια, παθος, πεγκυ ζηνα, πεμπτη, πιατα, πλατφορμες, πορτα, ραντεβου, ρολοι, σαξοφωνο, σαββατο, συνεχεια, σειρα, σκηνοθεσια, σοουλ, σπιτι, συχνοτητες, σχηματα, ταρτα, τουρκια, φωνη, φορα, χερι, χιουμορ, χρηστος, ψυρρη, ωρες, athens, acid, ανηκει, bio, βηματα, blue, culture, free, δικαιωμα, dream, david, εμφανισεις, royal, εθνικο, gazarte, haven, χωρα, ιδιαιτερο, project, κομματι, κυριακη, λεξεις, lot, μοιαζει, murray, note, paul, opening, οψεις, woman, πληροφοριες, pop, rave, set, σημαίνει, σκηνη, skin, ταξιδι, top, underground, θεματα, θεσεις, θετικα, υλικο, world, performance
Τυχαία Θέματα