Oprah Winfrey: Οι πέντε στιγμές που της άλλαξαν τη ζωή

08:19 3/11/2019 - Πηγή: People

Κοιτώντας πίσω στα μονοπάτια που τελικά δεν ακολούθησε, η 65χρονη σήμερα Oprah Winfrey ανοίγει την καρδιά της και μιλάει για την πεποίθηση που της είχε δημιουργηθεί ότι δεν θα ζει στα 57, για τη μακροχρόνια σχέση της με τον Stedman Graham, ενώ αποκαλύπτει ότι η ζωή συνεχίζει να τη διδάσκει. «Η ζωή είναι ένα μεγάλο σχολείο. Και όταν μαθαίνεις ένα μάθημα πρέπει να προχωρήσεις στο επόμενο».

Από τη Mary Green/ Απόδοση: Μαρία Παπαϊωάννου

Λίγοι είναι αυτοί που έχουν διανύσει μια πορεία ζωής όμοια με

αυτήν της Oprah. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει μοιραστεί με το κοινό τη θριαμβευτική άνοδό της από τα φτωχά σχολικά της χρόνια στις γειτονιές του Μισισιπή στα τηλεοπτικά πλατό. Έτσι, όταν κάθισε να συζητήσουμε τις σημαντικές στιγμές στην πορεία της βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο. Δεν ήταν σίγουρη ότι είχε πολλά να πει. Αλλά μετά ήρθε η ερώτηση: Τι θα γινόταν αν είχε πάρει έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που τελικά πήρε; Τι θα γινόταν αν είχε πάρει κάποιες διαφορετικές αποφάσεις; «Εντάξει, αυτό είναι κάτι που μιλάει μέσα μου» λέει στο People και συνεχίζει «Αυτό το τι θα γινόταν αν…».

Από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να ολοκληρώσει το εμβληματικό talk show της το 2011, η Winfrey δεν έχει σταματήσει να ρισκάρει: Πριν από έναν χρόνο ανακοίνωσε το πολυετές συμβόλαιο που υπέγραψε με την Apple για την οργάνωση των προγραμμάτων που σκοπεύει να ενεργοποιήσει ο τεχνολογικός κολοσσός στον τομέα των media. Η γυναίκα που συστήθηκε παροτρύνοντας τον κόσμο να κάνει το φιλόδοξο βήμα «ζώντας την καλύτερη ζωή» συνέχισε να αλλάζει τις ζωές του κόσμου. Βοήθησε 1.000 κορίτσια να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια μέσω της θέσης της στην ηγεσία της Ακαδημίας Νοτίου Αφρικής και πρόσφερε εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές δράσεις – από την ανακούφιση των πληγέντων στους τυφώνες μέχρι και τη UNICEF.

Ποιες είναι, όμως, οι πέντε στιγμές που της άλλαξαν τη ζωή;

1 /  Η μετακόμιση από το Μιλγουόκι στο Νάσβιλ σε νεαρή ηλικία

Γεννημένη στο μικρό χωριό Κοσιούσκο από τη Vernita Lee και τον Vernon Winfrey, η Oprah ζει με τη μητέρα της και τα δύο ετεροθαλή αδέλφια της σε μια φτωχή γειτονιά του Μιλγουόκι μέχρι να ολοκληρώσει το Δημοτικό. Αργότερα, ως έφηβη, την έστειλαν να ζήσει με τον πατέρα της στο Νάσβιλ.

«Από μικρή πίστευα ότι μέχρι τα 56 μου θα έχω πεθάνει. Τη χρονιά, λοιπόν, που έκλεισα τα 56 με έπιασε ένας τρόμος. Μόνο ένας άνθρωπος γνώριζε ότι υπήρχε στο κεφάλι μου ένας αριθμός που πίστευα ότι όταν τον περάσω θα πεθάνω και αυτή είναι η Gayle King. Με ρώτησε ποιος ήταν ο αριθμός και της είχα πει “Δεν πρόκειται να σου πω γιατί θα με οδηγήσεις στην τρέλα και τότε θα καταλήξω σίγουρα νεκρή’’.

Όταν, λοιπόν, μπήκα στα 57, σκέφτηκα “Για ποιο λόγο σε όλη μου τη ζωή πίστευα ότι θα πεθάνω στα 56;’’. Αυτή η σκέψη μού δημιουργήθηκε όταν ζούσα στο Μιλγουόκι και ήμουν εγκλωβισμένη σε έναν απαίσιο κόσμο. Αν δεν είχα φύγει από εκεί, τίποτα δεν θα εξελισσόταν όπως τελικά εξελίχθηκε στη ζωή μου. Πιστεύω ότι θα είχα πεθάνει στα 56, θα είχα διαβήτη, υψηλή πίεση και μια ζωή θα σκεφτόμουν ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχα φύγει.

Για εμένα, λοιπόν, το μεγάλο βήμα ήταν ότι πήγα να ζήσω με τον πατέρα μου. Αν δεν το είχα κάνει θα ήμουν σαν αυτούς τους ανθρώπους που παρατηρούν τις ζωές των άλλων και αναρωτιούνται πώς είναι. Τους νιώθω τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι και ξέρουν πως κάποτε στη ζωή τους στα 12 ή τα 15 ήταν έξυπνοι, δραστήριοι και είχαν ελπίδες. Αυτό σε πνίγει και σε καταβάλλει. Έτσι ένιωθα κι εγώ ενώ ήμουν πραγματικά ένα βήμα από το να αλλάξω τη ζωή μου».

2 / Από τη Βαλτιμόρη στο Σικάγο για δουλειά 

To 1983, μετά από επτά χρόνια στο κανάλι WJZ της Βαλτιμόρης, παίρνει την απόφαση να περάσει από οντισιόν για την παρουσίαση του τοπικού show AM Chicago. Η συνέντευξη για το σόου πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, που ήταν εργατική αργία.

«Ήταν η μόνη μέρα που μπορούσα να φύγω από τη δουλειά και όλοι από το κανάλι WLS, συμπεριλαμβανομένου του γενικού διευθυντή Dennis Swanson, επέστρεψαν από τις διακοπές τους για να πραγματοποιήσουν την οντισιόν. Μου είπε αμέσως ότι πήρα τη δουλειά. Πριν καν το σόου βγει στον αέρα και βρεθώ τηλεοπτικά απέναντι από τον Phil Donahue, το πρόγραμμα του οποίου ήταν εθνικής εμβέλειας, είπα “Δεν ξέρω αν μπορώ να τον χτυπήσω’’. Τότε ο Dennis μου είπε “Δεν σου ζητάμε να τον χτυπήσεις, γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορείς. Θέλουμε απλώς να βγεις στον αέρα και να είσαι ο εαυτός σου’’. Αμέσως μετά επέστρεψα στη Βαλτιμόρη και το αφεντικό μου μου είπε “Το συμβόλαιό σου είναι σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε δεν σε αφήνουμε να φύγεις’’. Ο Dennis Swanson όμως με καθησύχασε: “Θα σε περιμένουμε’’. Πίστευα ότι θα πει “Λυπάμαι, αλλά πρέπει να βρούμε παρουσιάστρια νωρίτερα’’».

3 / Η απόφαση να μην παντρευτεί και να μην κάνει παιδιά

H Winfrey συναντά τον συγγραφέα και σύμβουλο επιχειρήσεων Stedman Graham το 1986 σε ένα φιλανθρωπικό event. Μετά από έξι χρόνια σχέσης ανακοινώνουν τον αρραβώνα τους.

Οι φαν περίμεναν έναν εντυπωσιακό γάμο που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. «Όταν έκανα το Oprah show, συνειδητοποίησα ότι μιλάω καθημερινά με μπερδεμένους ανθρώπους που είναι σε αυτή την κατάσταση επειδή είχαν μαμάδες και μπαμπάδες που δεν είχαν επίγνωση της σοβαρότητας του ρόλου τους. Δεν έχω τη δυνατότητα να βάλω σε κουτάκια τη ζωή μου με τον τρόπο που βλέπω να το κάνουν άλλες γυναίκες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου εκτιμούσα ιδιαίτερα τις γυναίκες που επέλεγαν να είναι σπίτι με τα παιδιά, γιατί δεν ήξερα πώς το κάνουν.

Εγώ δούλευα 17 ώρες την ημέρα, το ίδιο και όλη η ομάδα της παραγωγής και μετά πήγαινα σπίτι, όπου έχω δύο σκυλιά και τον Stedman, ο οποίος μου επιτρέπει να είμαι ακριβώς ο εαυτός μου. Γι ’αυτό τον λόγο δεν είχα ποτέ άγχος, ένιωθα όμως περίεργα κι αυτό γιατί είχα την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν παραδοσιακό άντρα που βρίσκεται μέσα σε μια μοντέρνα σχέση. Αν όμως γινόμουν η σύζυγος που θα έπρεπε να ακολουθήσει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, δεν θα ήταν καθόλου ωραίο. Τώρα και οι δυο λέμε “Αν είχαμε παντρευτεί, σήμερα δεν θα ήμασταν μαζί’’».

4 / Το 1989 αλλάζει το ύφος της εκπομπής της

Μετά από τρεις σεζόν προβολής του talk show της, η Oprah παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο. Σε μια ζώνη που ο Morton Downey Jr. και ο Geraldo Rivera σημειώνουν υψηλή τηλεθέαση σοκάροντας το κοινό, εκείνη αποφασίζει να αλλάξει ρότα.

«Έκανα μια διεθνή προσπάθεια προκειμένου να δώσω δύναμη στους ανθρώπους. Είχα πει ότι αν δεν τα κατάφερνα, θα βρισκόμουν εκτός τηλεόρασης πολύ σύντομα. Την απόφασή μου αυτή την καθόρισαν δύο εκπομπές. Η μία σχετιζόταν με την Κου Κλουξ Κλαν. Oι καλεσμένοι τσακώνονταν διαρκώς, ενώ ένας από αυτούς απομακρύνθηκε γιατί έβριζε ασταμάτητα. Στην άλλη είχαμε καλεσμένους μία σύζυγο, έναν σύζυγο και… την ερωμένη του. Σκεφτήκαμε “Δέχτηκε να έρθει μαζί με την κοπέλα του; Αυτό είναι απίστευτο”. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο άντρας είπε στη γυναίκα του “Ξέρεις κάτι; Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γιατί η ερωμένη μου είναι έγκυος”.

Ήμασταν στον αέρα και δεν ήξερα ότι σκοπεύει να πει κάτι τέτοιο, ούτε η παραγωγή το γνώριζε. Αυτό ήταν το πιο ντροπιαστικό περιστατικό στην καριέρα μου, παρ’ όλα αυτά ήταν το συμβάν που με έκανε να αλλάξω πορεία και να πω ότι “δεν πρόκειται να κάνω ξανά τέτοιο πράγμα σε άνθρωπο. Δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στην εκπομπή μου”. Όταν απομακρύνθηκα από καθετί “κίτρινο”, τα νούμερα στην αρχή έπεσαν και υπήρχαν συνεργάτες μου που αναρωτιούνταν “Πάει καλά; Τι κάνει;”. Υπήρχαν άλλοι που έλεγαν “Εντάξει, αλλά γιατί δεν κάνεις μια Trash Friday; Γιατί δεν μπορείς να το κάνεις έστω μία φορά την εβδομάδα;’’. Αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να δείξω στους τηλεθεατές τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι όχι. Αυτό ακριβώς κάνω και με τα βιβλία μου».

5 / Το τέλος του talk show μετά από 25 χρόνια και το Oprah Winfrey Network

Μετά από 4.561 επεισόδια, το talk show της Winfrey ρίχνει αυλαία και η ίδια ασχολείται με το κανάλι της στο youtube, OWN. Χτίζοντας το πρόγραμμα η Oprah οργaνώνει την εκπομπή Super Soul Sunday, αλλά και σειρές με τον Tyler Perry και την Ava DuVernay.

Νωρίτερα μέσα στον χρόνο η παρουσιάστρια συμφωνεί σε μια παραγωγή της Apple, που θα περιλαμβάνει μια σειρά ντοκιμαντέρ για την ψυχική υγεία σε συμπαραγωγή του πρίγκιπα Harry. «Η στιγμή που τρόμαξα πιο πολύ στη ζωή μου ήταν όταν αποχωρίστηκα το Oprah Show για να ασχοληθώ με το OWN. Ένιωσα ότι ήρθα πολύ κοντά με το αίσθημα της αποτυχίας, ήξερα όμως ότι θα μου περάσει. Είπα ότι θα αποδεχτώ το τέλος και ότι δεν είναι όλη μου η ζωή. Όλοι μου έλεγαν “Έπρεπε να είχες κρατήσει τη δουλειά σου. Τώρα όλα τελείωσαν’’. Υπήρχαν άνθρωποι που ουσιαστικά έλεγαν “Έχεις αποτύχει. Τι λάθος ήταν αυτό που έκανες;’’.

Αναρωτιόμουν αν ήταν σωστή η απόφασή μου να παρατήσω το σόου. Μήπως έπρεπε να δουλέψω πιο σκληρά για να κάνω μια εβδομαδιαία εκπομπή στο ABC; Ξέρεις ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα στη ζωή μου εκείνη την περίοδο; Ο Stedman. Μου έλεγε “Δεν πετάς τόσα χρόνια πορείας παίρνοντας την απόφαση να ανοίξεις το δικό σου κανάλι. Είτε πάει καλά είτε όχι, ακόμα έχεις ζωή’’. Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η συνάντησή μου με τον Barry Diller (διευθυντής της Paramount και CEO της FOX), που είχε αγοράσει και είχε πουλήσει πολλές εταιρείες. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι υπερανέλυα κάθε μου βήμα, λες κι αυτό ήταν που με καθόριζε.

Τώρα πλέον, κοιτώντας πίσω, νιώθω τόσο περήφανη που έκανα το Greenleaf, το Queen Sugar αλλά και για το γεγονός ότι ο ηθοποιός Tyler (Perry) έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σεναρίου των προγραμμάτων. Όλα, όμως, ξεκίνησαν με το σόου. Όλα ξεκίνησαν με τις ιστορίες ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν από τους συζύγους τους, που επέστρεψαν στο σχολείο, που βίωσαν την κακοποίηση των παιδιών τους, έκαναν μαστογραφίες αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Για εμένα αυτή είναι η ανταμοιβή».

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

Keywords
oprah winfrey, oprah, ζωη, oprah winfrey, oprah, tyler perry, green, people, apple, media, unicef, lee, king, chicago, dennis, phil, ισχύ, trash, youtube, super, tyler, abc, ceo, fox, queen, sugar, νέα, κινηση στους δρομους, βιβλια, εθνος, νουμερα τηλεθεασης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ξανα, θα μου περασει, τηλεθεαση, αυλαια, βημα, γυναικα, δουλεια, ηγεσια, ηθοποιος, καριερα, μητερα, ντοκιμαντερ, περιεργα, πιεση, προγραμμα, ρωτησε, τα νεα, υγεια, υψηλη πιεση, φτωχεια, apple, ceo, people, queen, tyler perry, unicef, youtube, αγχος, ανθρωπος, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, δυναμη, δυνατοτητα, εαυτος, εαυτος μου, ειπε, εξι, επρεπε, επτα, ζωης, ζωη μου, ζωνη, ζωες των αλλων, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, λαθος, λογο, μικρο, μπορεις, μαρια, ομαδα, ολη μου τη ζωη, οντισιον, ουσιαστικα, παιδια, παρουσιαση, πιο πολυ, ρισκο, ροτα, σεζον, σειρες, σιγουρα, σιγουρη, συζυγο, συζητησουμε, συντομα, σειρα, σκυλια, σοου, σπιτι, σχολειο, τι ειναι, το εθνος, τρελα, ισχύ, υψηλη, φορα, ωρες, αφεντικο, super, chicago, dennis, εκπομπες, επεισοδια, phil, ηρθα, ιδιαιτερα, king, κολοσσος, κοπελα, καρδια, lee, media, μια φορα, sugar, trash, τυφωνες, tyler, ωραιο
Τυχαία Θέματα