Λήμνος: Έφτιαξαν 6 ξύλινες φωλιές για κουκουβάγιες

13:28 1/4/2024 - Πηγή: iHunt
Λήμνος: Έφτιαξαν 6 ξύλινες φωλιές για κουκουβάγιες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ακόμα μια δράση στο πλαίσιο του έργου «Διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στα αγροοικοσυστήματα της Λήμνου», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και υλοποιείται από το MedINA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Με σκυλάκια στο γήπεδο οι παίκτες του Άρη

Μετά τη δημιουργία φυτώριου άγριας

βαλανιδιάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρεπανιδίου Λήμνου, σειρά είχε η προστασία και η ενίσχυση των πληθυσμών της κουκουβάγιας Τυτώ (Tyto alba), η οποία αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο τον αγροτών, μέσω της εγκατάστασης τεχνητών φωλιών!


Μια Τυτώ (Tyto alba) στην περιοχή της Άτσικής στη Λήμνο! © Αθηνά Καβαλέρη / MedINA.

Στη Λήμνο, η παρουσία της Τυτώ έχει επιβεβαιωθεί από τη βιβλιογραφία αλλά και από προηγούμενα έργα του MedINA στο νησί, όπως το Terra Lemnia, ενώ σημαντικό ρόλο είχαν και οι συνεντεύξεις με μέλη της τοπικής κοινότητας. Εντούτοις, και όπως σημειώνει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Πατρών, κ. Γιώργος Μήτσαινας, η ερευνητική ομάδα του οποίου έχει μελετήσει τις διατροφικές συνήθειες του είδους στη Λήμνο, «η αύξηση της τουριστικής πίεσης στο νησί, μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις φωλιάσματος στη Λήμνο καθώς πολλά πρώην ερείπια μπαίνουν σε διαδικασία αναστήλωσης».

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των πληθυσμών του είδους σε περιοχές που απαντάται, το MedINA, σε συνεργασία με τον Οργανισμό για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα «ΤΥΤΩ», εγκατέστησε έξι τεχνητές φωλιές σε τέσσερα χωριά της Λήμνου, σε συνεργασία και επικοινωνία με μέλη της τοπικής κοινότητας (Χάρτης 1).

Χάρτης 1. Οι τέσσερις ευρύτερες περιοχές εγκατάστασης των φωλιών για την Tyto alba στο πλαίσιο του έργου «Διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στα αγροοικοσυστήματα της Λήμνου».

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι τεχνητές φωλιές είναι ένα από τα καλύτερα διαχειριστικά μέτρα για την ενίσχυση των πληθυσμών της Tyto alba. Μάλιστα, φαίνεται πως οι τεχνητές φωλιές προτιμώνται μερικές φορές από το είδος έναντι φυσικών τοποθεσιών! [1].

Το προσεχές διάστημα, η ομάδα του MedINA θα βρεθεί και πάλι στη Λήμνο για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατοίκησης των φωλιών από τυτούδες! Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε την πρώτη επιτυχημένη αναπαραγωγή του είδους στις φωλιές μας!

Πηγή : med-ina.org

Το άρθρο Λήμνος: Έφτιαξαν 6 ξύλινες φωλιές για κουκουβάγιες εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λήμνος, Έφτιαξαν 6,limnos, eftiaxan 6