Υποψήφια η Ελλάδα για συμμετοχή στην Ασιατική Τράπεζα

Της Μαριάννας Τζάννε

Ένα βήμα πριν την συμμετοχή της στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ), στην οποία συμμετέχουν 57 χώρες μεταξύ των οποίων και 14 μέλη της Ευρωπαϊκης Ενωσης, βρίσκεται η χώρα μας. Η ΑΙΙΒ με μεγαλύτερο μέτοχο την Κίνα προβλέπεται πως θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε υποδομές, στην ενέργεια και σε έργα περιβάλλοντος, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια. Εκτός από τη συμμετοχή

της στη συγχρηματοδότηση έργων υποδομών, η τράπεζα μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, να παρέχει εγγυήσεις σε τρίτους, αλλά και να δανείζεται κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, ώστε να προωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα της Ελλάδας θα υποβληθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να συζητηθεί από το ΔΣ. Πρόσφατα στο Πεκίνο βρέθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που συμμετείχε στην πρώτη ετήσια συνέλευση της τράπεζας.

Εκτός από την Ελλάδα αιτήσεις ένταξης αναμένεται να υποβάλλουν και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Στην περίπτωση που εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, η Ελλάδα θα συμμετέχει στην ίδια ομάδα που θα εκπροσωπούνται οι χώρες της Ευρωζώνης στο Δ.Σ. της ΑΙΙΒ. Το μοντέλο διοίκησης της επενδυτικής τράπεζας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας, προβλέπει πως οι χώρες που συμμετέχουν στην ΑΙΙΒ εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. μέσω 12 επικρατειών. Εννέα επικράτειες αποτελούνται από χώρες της περιοχής και 3 από χώρες εκτός Ασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα