Ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο πλανήτης θερμαίνεται τόσο γρήγορα που εκπλήσσει ακόμη και τους επιστήμονες που προέβλεψαν την κλιματική αλλαγή.

Ο προηγούμενος μήνας ήταν και ο πιο θερμός Μάρτιος εδώ και 137 χρόνια συγκέντρωσης δεδομένων, σύμφωνα με την ΝΟΑΑ. Είναι ο 11ος συνεχόμενος μήνας που θέτει ρεκόρ θερμοκρασίας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες το 2016 να σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Μπορεί να φαίνεται λίγο πρόωρη ως συζήτηση νέου ρεκόρ μετά από μόλις τρεις μήνες δεδομένων, αλλά αυτοί οι μήνες έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση από το κανονικό που ο Gavin Schmidt,

διοικητής του Goddard Institute for Space Studies της NASA το έχει ήδη πάρει απόφαση.

Από το 1980, ο πλανήτης έχει θέσει νέα ρεκόρ υπερθέρμανσης κάθε τρία χρόνια, και 15 από τα 16 χρόνια μεγαλύτερων θερμοκρασιών είναι τα χρόνια του 21ου αιώνα.

Τα δεδομένα του Μαρτίου ακολουθούν τον πιο θερμό χειμώνα στην ιστορία παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα από τις top υπηρεσίες παγκοσμίως διαφέρουν ελάχιστα, αλλά οι NASA, NOAA και η Ιαπωνική Μετεωρολογική Εταιρεία συμφωνούν πως το 2016 είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Ο παρακάτω χάρτης της NASA δείχνει πώς διαχεόταν η θερμότητα ανά τον πλανήτη τους μήνες αυτούς. Το μεγαλύτερο κύμα θερμότητας έπληξε την Αρκτική όπου τα επίπεδα πάγου "έπιασαν" χαμηλό ρεκόρ. Στη Γροιλανδία, ο πάγος έλιωσε τόσο γρήγορα που οι επιστήμονες νόμιζαν πως είχαν κάνει λάθος όταν το πρωτοείδαν.

Αρκετή από αυτή τη ζέστη οφείλεται στο φαινόμενο El Niño που πλανάται πάνω από τον Ειρηνικό. Αλλά η γενικότερη εικόνα είναι ξεκάθαρη: Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται γρήγορα, πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα