ΕΚΤ: Ξεκίνησε τις αγορές ομολόγων EFSF από τις ελληνικές τράπεζες

Τις πρώτες αγορές ομολόγων EFSF από τις ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησε η ΕΚΤ έπειτα από τη σχετική απόφαση που είχε λάβει.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» που επικαλείται τραπεζικές πηγές οι αγορές αφορούν ομόλογα συνολικού ύψους 2,5 δισ ευρώ λήξης 2018 ενώ η τιμή αγοράς των ομολόγων ήταν λίγο υψηλότερα από το 101. Κάτι που επιτρέπει τις τράπεζες

να γράψουν μικρό κεφαλαιακό κέρδος.

Συνολικά η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να αγοράσει ομόλογα αξίας 18,5 δισ ευρώ σε σύνολο ομολόγων EFSF 37 δισ που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι όταν οι αγορές επεκταθούν και σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε οι τιμές θα είναι υψηλότερες, αποφέροντας μεγαλύτερα κεφαλαιακά κέρδη για τις εγχώριες τράπεζες. Όπως εκτιμούν το συνολικό όφελος από τις συναλλαγές αλλά και από την αποτίμηση των ομολόγων που δεν θα αγοραστούν από την ΕΚΤ στις νέες τιμές θα κυμανθεί για το σύνολο των εγχώριων τραπεζών από 650 έως και 900 εκατ. ευρώ.

Πέραν όμως του κεφαλαιακού οφέλους για τις τράπεζες η κίνηση έχει σημαντική συμβολική αξία αφού υλοποιείται σε κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα