Ξένος Τύπος: Πραγματική απειλή έναντι της Δύσης οι κινήσεις της Πιόνγιανγκ


Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή του Ειρηνικού βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού,όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Liberation" φρεσκάροντας τη μνήμη των αναγνωστών της. Αυτή τη φορά όμως, η επίδειξη δύναμης της Πιόνγιανγκ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία δοκιμή πυραύλου. Πρόκειται για μία πραγματική απειλή έναντι της Δύσης, όπως προειδοποιούν εμπειρογνώμονες σε πυρηνικά θέματα επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο επικίνδυνη από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Την

1η Σεπτεμβρίου του 1998 ένας πύραυλος "Taepodong-1" εκτοξεύτηκε από την Πιόνγιανγκ με κατεύθυνση την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Αυτή τη φορά όμως, όπως υπογραμμίζει το γαλλικό δημοσίευμα,ο υιός Τραμπ ξεπερνά τον μπαμπά του,Κιμ Γιονγκ Ιλ. Μπορεί να μην τον ανταγωνίζεται, πάντως, έδειξε στους συμπολίτες του ότι μπορεί να φθάσει στο χείλος του πολέμου επιδεικνύοντας τα πυραυλικά μέσα που διαθέτει.

"Η Βόρειος Κορέα μπορεί να καυχιέται για την ικανότητά της να πλήξει τη νήσο Γκουάμ σε μια πραγματική μάχη", δηλώνει ο Young Keun-chang, εμπειρογνώμονας βαλλιστικών πυραύλων στο κορεάτικο Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής."Αυτή τη φορά, όμως η τελευταία εκτόξευση θα πρέπει να θεωρηθεί ως πραγματική απειλή έναντι της Δύσης και όχι ως μία δοκιμή".

Επί αρκετούς μήνες, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί να αποκτήσει τον πυραυλική τεχνογνωσία και, πάνω απ΄όλα, την ικανότητα των πυραύλων να βγαίνουν και να ξαναμπαίνουν στην ατμόσφαιρα για να χτυπήσουν το στόχο τους, επισημαίνει η εφημερίδα "Liberation" και προσθέτει: «Την περασμένη άνοιξη, οι ειδικοί έσπευσαν να υποστηρίξουν πως, το καθεστώς της Πιόνγιανγκ χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια για να επιτύχει κάτι τέτοιο.Τώρα όμως εκτιμούν ότι,μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM)».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξεσαλώνει: Έχει εκτοξεύσει 17 πυραύλους από την αρχή του έτους, όταν ο πατέρας του πραγματοποίησε συνολικά 16 κατά τη διάρκεια της 17χρονης θητείας του ως επικεφαλής της της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Μόνο το 2016, ο τελευταίος απόγονος της δυναστείας Κιμ πραγματοποίησε 24 εκτοξεύσεις πυραύλων και, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, προχώρησε σε δύο πυρηνικές δοκιμές.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Focus", η σύγκρουση της Δύσης με τη Βόρειο Κορέα σχετικά με το πυραυλικό της πρόγραμμα κλιμακώνεται επικίνδυνα. Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας σε πυρηνικά θέματα, Χάιντς Σμίταλ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Bayerische Rundfunk", πως η Δύση επενδύει κάθε χρόνο σε πυρηνικά όπλα και πως αν η Κίνα προωθούσε τα δικά της πυραυλικά σχέδια,αυτό θα οδηγούσε σ΄έναν άκρως επικίνδυνο κύκλο.

«Μπορούμε να φτάσουμε σ΄ένα επικίνδυνο σημείο καθώς οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί- Β. Κορέα,Κίνα, ΗΠΑ, Ν. Κορέα, Ιαπωνία- κατά συνέπεια η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμη. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ πιο επικίνδυνη ακόμη και από τον Ψυχρό Πόλεμο» τονίζει.

Σύμφωνα με τον Γερμανό εμπειρογνώμονα της Greenpeace, η Βόρειος Κορέα διαθέτει στη φαρέτρα της πυρηνικά όπλα: «Από αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε... Έχουν γίνει πράγματι κάποιες πυρηνικές δοκιμές εκτός από τις δοκιμές πυραύλων. Θα μπορούσε λοιπόν το καθεστώς της Βορείου Κορέας να φτιάξει μια πυρηνική βόμβα, ίσως προσπαθεί τώρα να την βελτιώσει, γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της τρέχουσας κατάστασης» προειδοποιεί ο Χάιντς Σμίταλ στο βαυαρικό ραδιόφωνο.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα