Ξέμεινε από ΙΧ το Λεύκτρο - Σπάρτη: Επτά στα δέκα οχήματα επιλέγουν την παλιά εθνική

Της Μαριάννας Τζάννε

Μπορεί η κυβέρνηση να πασχίζει να παραδώσει σε κυκλοφορία τους οδικούς άξονες έως τον Μάρτιο του 2017, ακόμη όμως και τα λιγοστά τμήματα που εγκαινιάστηκαν επί των ημερών της και προσφέρουν ένα ξεκούραστο ταξίδι με μεγάλη οδική ασφάλεια, στην πράξη ακυρώνονται από τους ίδιους τους οδηγούς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το Λεύκτρο -Σπάρτη, που τέσσερις μήνες μετά την παράδοση σε λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου από τον υπουργό Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη, η εικόνα του ακόμη και τους πολυσύχναστους μήνες του καλοκαιριού θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.

Ο

λόγος είναι ότι οι οδηγοί επιλέγουν το παλιό εθνικό δίκτυο για τις διαδρομές τους, παρακάμπτοντας έτσι και το νέο σταθμό διοδίου στην Πετρίνα κόστους 2,85 ευρώ για τα ΙΧ, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα που διέρχονται από το νέο δρόμο μήκους 46 χιλιομέτρων να μετρούνται στα δάχτυλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος έχει να δει αυξημένη κυκλοφορία από την εποχή του Πάσχα, αφού σε λειτουργία δόθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου. Επειδή όμως εκείνη την περίοδο ήταν χωρίς διόδια η κίνηση υπήρξε μεγάλη. Έκτοτε, τα αυτοκίνητα μόνο με κιάλια μπορεί κανείς να τα αντικρίσει αφού ακόμη και τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, όσοι βρέθηκαν στο νέο οδικό δίκτυο με προορισμό την Αθήνα, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οδηγούσαν σχεδόν μόνοι τους! Τι φταίει όμως και ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος που κόστισε 200 εκ. ευρώ και αποτελεί τμήμα του Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) αντιμετωπίζεται με τόση αδιαφορία από τους οδηγούς; Ο κ. Γιώργος Συριανός, στέλεχος της εταιρείας Ελλάκτωρ (leader του έργου με πάνω από 71% στο οποίο συμμετέχουν επίσης η J&P Άβαξ και η Ιντρακάτ) και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου, υποστηρίζει ότι η κίνηση είναι μέσα στις προβλέψεις του έργου όπως αυτές είχαν διατυπωθεί από το στάδιο της προμελέτης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το Λεύκτρο-Σπάρτη αντιστοιχεί περίπου στο 4% των εσόδων της παραχώρησης και είναι από τα τμήματα που τα έσοδα είναι πολύ χαμηλά. «Είχε προβλεφθεί από την αρχή ότι ο δρόμος δεν θα είναι εμπορικός ωστόσο όφειλε να γίνει το έργο για να εξυπηρετήσει την Σπάρτη», αναφέρει, επιβεβαιώνοντας τον "τυφλό" σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων στα δημόσια έργα, τον οποίο το ελληνικό δημόσιο έχει ακριβοπληρώσει. Για τον επίμαχο οδικό άξονα που ξεκινήσει να μελετάται τη δεκαετία του '90, είχε προβλεφθεί επιδότηση με βάση την αρχική σύμβαση, ύψους 199 εκ. ευρώ για όλη την διάρκεια της παραχώρησης που είναι τα 30 χρόνια. Με την αναθεώρηση της σύμβασης που υπογράφτηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, το δημόσιο προβλέπεται να αυξήσει την επιδότηση του αυτοκινητοδρόμου στα 330 εκ. ευρώ εφόσον η κυκλοφορία του οδικού άξονα πέσει κάτω από τις προβλέψεις.

Ο κ. Συριανός τονίζει ότι εν αντιθέσει με το Λεύκτρο Σπάρτη, το Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα εμφάνισε αύξηση της κυκλοφορίας κατά 10% τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω Μεσσηνίας και αεροδρομίου Καλαμάτας. Η χαμηλή κυκλοφορία του συγκεκριμένου τμήματος δεν φαίνεται πάντως να αφήνει αδιάφορο τον παραχωρησιούχο. Όπως αναφέρει ο κ. Συριανός, το συγκεκριμένο τμήμα θα αντιμετωπιστεί με το πέρας της ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου αφού υπολείπεται μόνο η περιμετρική οδό της Καλαμάτας. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας τιμολογιακής πολιτικής με την εφαρμογή εκπτωτικών προγραμμάτων, θέμα όμως που απαιτεί και την συγκατάθεση των τραπεζών που χρηματοδοτούν το έργο. Δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι που σύμφωνα με το δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, η κίνηση στο νέο οδικό δίκτυο είναι πολύ περιορισμένη. Όπως αναφέρει, ο νέος δρόμος, είναι 24 χιλιόμετρα παραπάνω από το παλιό εθνικό δίκτυο γεγονός που αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων. Επιπλέον, εξυπηρετεί πρωτίστως -όπως σημειώνει- την Δυτική Πελοπόννησο καθώς τα 6 από τα 10 οχήματα έχουν κατεύθυνση προς Καλαμάτα και όχι την Αθήνα. «Υπάρχει στο Αρδάμη στα σύνορα Αρκαδίας-Λακωνίας μία ταβέρνα που τις μέρες του Πάσχα είδε μείωση κατά 60% στις εισπράξεις της επειδή όλα τα οχήματα πήγαιναν από τον καινούριο δρόμο που τότε ήταν χωρίς διόδια. Έκτοτε, όμως και με βάση και πρόσφατα στοιχεία η πελατεία της έχει αποκατασταθεί», δηλώνει ο δήμαρχος, ο οποίος υπολογίζει ότι από τα 10 διερχόμενα αυτοκίνητα, τα επτά επιλέγουν το παλιό οδικό δίκτυο και μόλις τα τρία το καινούριο.

Ο αυτοκινητόδρομος εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου, χωρίς όμως να αποκλείεται να εκτελεστούν αργότερα, μικρά κομμάτια του έργου (λόγω καθυστερήσεων αρχαιολογικών ανασκαφών) στα τελευταία 2 χιλιόμετρα της Περιμετρικής της Καλαμάτας, που όμως δεν θα επηρεάσουν την λειτουργική κυκλοφορία του έργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα