Ξεκίνησε η διαδικασία για την επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»

Ξεκινά επισήμως, μετά και τη σχετική απόφαση του ΔΣ του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος», η διαδικασία διαπραγμάτευσης της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Αερολιμένα Αθηνών ως το 2046. Χθες το ΔΣ έλαβε ομόφωνη απόφαση, με την οποία εξουσιοδοτείται η διοίκηση του να διευκολύνει τη διαδικασία των συζητήσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ως πρώτο βήμα, αναμένεται να αποτελέσει μια επιστολή – απάντηση της διοίκησης του ΔΑΑ

στο σχετικό αίτημα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του ΔΑΑ θα κάνει το management της επιχείρησης αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από σύσσωμο το ΔΣ και όχι από μεμονωμένα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι Καναδοί μέτοχοι εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις κινήσεις του προέδρου του ΔΑΑ Παν. Ρουμελιώτη και τις δηλώσεις που είχε κάνει το ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο περί κακοδιαχείρισης στο ΔΑΑ. Ο τελευταίος αντέτεινε ότι οι τοποθετήσεις του σχετίζονται με την παλαιότερη ιδιότητά του ως πρώην υπουργός Οικονομικών και όχι ως μη εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΑΑ.

Όπως και να έχει η κατάσταση, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ το θέμα φέρεται πλέον να χειρίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της Γιάννης Δραγασάκης. Εάν τελικά υπάρξει συμφωνία, αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του α' εξαμήνου του 2016.

Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν τη διάθεση μετοχών του ΔΑΑ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το 30% του ΔΑΑ ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, το 25% ανήκει στο Δημόσιο, το 40% στο καναδικό κρατικό fund PSP και το 5% στον όμιλο Κοπελούζου.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να είχε εκκινήσει το διαγωνισμό για την πώληση των μετοχών από τον περασμένο Δεκέμβριο, αφότου θα είχε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΑΑ για τον προσδιορισμό των όρων της επέκτασης της συμφωνίας παραχώρησης και τους υφιστάμενους μετόχους σχετικά με την πώληση του 30%.

Επίσης, η καταληκτική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν ο Φεβρουάριος του 2016. Το ΔΑΑ προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πρόκειται για μία εταιρεία με υψηλή κερδοφορία και προοπτικές που σχετίζονται με τις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού που έχουν οδηγήσει σε συνεχή ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Το κρατικό καναδικό fund διαχείρισης συνταξιοδοτικών εισφορών (Public Sector Pension Investment Board ή PSP Investments) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα