Ξεχάστηκαν οι μεγάλες επενδύσεις και βαλτώνουν στο βούρκο γραφειοκρατίας και προστίμων

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μεγάλη είναι η συζήτηση το τελευταίο διάστημα για το «ξεπάγωμα» των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα με αφορμή την εκκίνηση των έργων στα 14 αεροδρόμια που πήρε η Fraport ή λόγω των έργων στους δρόμους της χώρας. Πόσο όμως πραγματική είναι αυτή η ιδανική εικόνα που η κυβέρνηση επιδιώκει να δομήσει; Είναι όντως η κατάσταση τόσο θετική ή όλα λέγονται για την πολιτική επικοινωνία και μόνο;

Βάσει των δεδομένων από την περίοδο ένταξης της χώρας στο ευρώ, μόλις 15 δισ. σωρευτικά ή 0,9% του ΑΕΠ τοποθετήθηκαν

στη χώρα. Δηλαδή εντός 15 ετών η χώρα είδε λίγες αναλογικά επενδύσεις με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κακή την τελευταία διετία.

Δεν είναι τυχαίο πως η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, απαραίτητο στοιχείο για να σταλεί ένα ισχυρό σινιάλο στην επενδυτική κοινότητα ότι "η Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις".

Όμως ταυτόχρονα μια σειρά φορέων όπως οι ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, τράπεζες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνο αναφέροντας ότι η επενδυτική δαπάνη μειώθηκε στα χρόνια της ύφεσης από 27,3% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2007, σε 12% στο τρίτο τρίμηνο του 2016.

Ήδη το κλίμα κατά της κυβέρνησης είναι βαρύ στην επενδυτική κοινότητα εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων. Για παράδειγμα η επένδυση Αλ Θάνι ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ βαλτώνει στη γραφειοκρατία ενώ δέχεται και πολιτικές πιέσεις. Η επένδυση του ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ύψους 7 δισ., που υπολογίζεται να δημιουργήσει κατά προσέγγιση 150 χιλ. θέσεις εργασίας, ενώ έχει εγκριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπηρεσιακός παράγοντας του Δασαρχείου Πειραιά αρνείται να προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς αιτιολογία.

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος "καλύπτει" την αδράνεια και την κωλυσιεργία του συγκεκριμένου υπαλλήλου ενώ προ λίγων ημερών παρενέβη ο τέως υφυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Οδ. Κωνσταντινόπουλος για να ρωτήσει ποια η τύχη της προσπάθειας αυτής.

Μια ανάλογη περίπτωση είναι αυτή του γνωστού Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Πίτερ Ηλιόπουλου, ο οποίος παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν έχει δει να προχωρούν οι ρυθμίσεις που χρειάζονται για την επένδυση του στη Λακωνία.

Μία τέτοια περίπτωση ελληνικού παραλογισμού είναι η υπόθεση που εκδικάστηκε πριν από λίγο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής και αφορά την επιβολή προστίμου, πρόσθετων φόρων και τελών, ύψους 38 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008.

Το υπέρογκο αυτό πρόστιμο καλείται να το πληρώσει η νέα ιδιοκτησία της εταιρείας, που βρίσκεται στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη από το 2013, για μια υπόθεση που χρονολογείται πέντε χρόνια πριν την εποχή Σαββίδη (όταν δηλαδή ήταν μέτοχος της ΣΕΚΑΠ η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ) και για την οποία φυσικά δεν είχε ενημερωθεί ο επιχειρηματίας τη στιγμή που εξαγόραζε την καπνοβιομηχανία της Ξάνθης.

Keywords
Τυχαία Θέματα