Ράλι σε ευρωαγορές-Wall Street ελέω Μακρόν

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον α' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν αρκετή για να «τραβήξει» τις ανησυχίες των αγορών και να οδηγήσει σε ενθουσιώδης κινήσεις τους επενδυτές, οι οποίοι φρόντισαν να αυξήσουν σημαντικά τις τοποθετήσεις τους σε ευρωπαϊκές μετοχές.

Παράλληλα ο κ. Μακρόν φαίνεται ότι ενθουσιάζει το ίδιο και τους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τη Wall Street να ακολουθεί τα χνάρια των ευρωπαϊκών αγορών.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που έλαμψαν, με τους γαλλικούς χρηματοοικονομικούς ομίλους να βρίσκονται σε

κατάσταση ενθουσιασμού, καθώς οι μετοχές των Credit Agricole, Societe Generale, Natixis και BNP Paribas, ενισχύθηκαν άνω του 7,5%.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας ήταν ο γαλλικός δείκτης CAC 40 να εμφανίζει την ισχυρότερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ενισχύθηκε 4,14% στις 5.268 μονάδες, αγγίζοντας υψηλό εννέα ετών.

Κέρδη 2,11% για τον Euro Stoxx 600 στις 386 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να είναι αυτός που ακολούθησε την καλύτερη πορεία.

Σε ιστορικό υψηλό ο DAX 30 στις 12.454 μονάδες, με κέρδη 3,37%, ενώ 2,11% υψηλότερα κινήθηκε ο FTSE 100 στις 7.264 μονάδες. Ανάλογος ενθουσιασμός και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 3,76% στις 10.766 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται 4,77% υψηλότερα στις 20.684 μονάδες.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο κ. Μακρόν θα νικήσει την Μαρίν Λεπέν στον β' γύρο των εκλογών, οι οποίες γίνονται στις 7 Μαΐου και θα δώσει με την πολιτική που θα ασκήσει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται η γαλλική οικονομία. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών φάνηκε και στην πορεία των γαλλικών ομολόγων, με σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους.

Παράλληλα ράλι σημείωσε και το ευρώ έναντι του δολαρίου, με κέρδη που ξεπέρασαν το 1,1% και διαμόρφωση έως και το 1,09 δολ.

Πέραν της πολιτικής σημαντική ώθηση στις αγορές έδωσαν και ορισμένα θετικά μεγέθη, με τη μετοχή της Philips να ενισχύεται 3,6%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη α' τριμήνου. Η μετοχή της Jimmy Choo εκτινάχθηκε 9,5% μετά την ανακοίνωση ότι αναζητά στρατηγικό συνεργάτη για συνεργασία ή πώληση.

Keywords
Τυχαία Θέματα