Βρετανία: Σε χαμηλό 5 ετών οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο

Mε τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, ασκώντας πιέσεις στη συνολική εικόνα για το δ' τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές πραγματοποιήσαν πολλές δαπάνες συνολικά για την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πιο αναλυτικά, τον τελευταίο μήνα του χρόνου ο όγκος σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα κατέγραψε πτώση 1,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη

υποχώρηση από τον Απρίλιο του 2012, ενώ ξεπέρασε κατά πολύ την πτώση 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Εξαιρώντας τα καύσιμα αυτοκινήτων, οι πωλήσεις εμφάνισαν πτώση 2%, μεταδίδει το Bloomberg.

Πιθανές εξηγήσεις για την πτώση περιλαμβάνουν τις αυξανόμενες τιμές, αλλά και τις πιο περιορισμένες αγορές μετά τις εκπτώσεις της Black Friday τον Νοέμβριο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Συνολικά το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,2%, πράγμα που σημαίνει ότι ο τομέας λιανικής συνέδραμε 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Οι καταναλωτές μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί από το Brexit, ωστόσο τώρα έρχονται αντιμέτωποι στη ραγδαία επιτάχυνση του πληθωρισμού. Οι τιμές των αγαθών λιανικής που πωλήθηκαν τον Δεκέμβριο, βάσει αποπληθωριστή, ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και τρία χρόνια.

Εξαιρώντας τα καύσιμα αυτοκινήτου, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο για πρώτη φορά από το 2014, της τάξης του 0,1%.

Οι πωλήσεις αγαθών νοικοκυριού υποχώρησαν κατά 7,3% τον Δεκέμβριο, ενώ αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2010. Υποχώρηση 3,7% είδαν και τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, τη μεγαλύτερη εδώ και ένα χρόνο. Οι πωλήσεις τροφίμων σημείωσαν πτώση 0,5% και οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτου επίσης υποχώρησαν κατά 1,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα