Βρετανία: Σε χαμηλό 22 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξαιτίας Brexit

- To 33% των ερωτηθέντων σε έρευνα της GfK απάντησε ότι αναμένει γρήγορη αύξηση των τιμών
- Υποχώρηση του αριθμού των ατόμων σε μόνιμες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 22 ετών (από το 1994). Η εξέλιξη αυτή συνιστά και το τελευταίο ορατό σημάδι ότι η απόφαση των Βρετανών να αφήσουν την ΕΕ, δρα επιβλαβώς στις προοπτικές της χώρας., σημειώνει το Bloomberg.

Ο δομικός δείκτης της

Gfk' υποχώρησε στο -9 στην ειδική έρευνα που διενεργήθηκε μετά το δημοψήφισμα το διάστημα 30 Ιουνίου – 5 Ιουλίου, από -1 νωρίτερα εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 1994 όταν οι αυξήσεις φόρων, επιτοκίων και εργασιακής ανασφάλειας είχαν προκαλέσει πτώση δαπανών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μεταξύ των ερωτηθέντων της έρευνας που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, υποχώρησε στο -13, ενώ στο -5 υποχώρησε μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Η ανησυχία μεγαλώνει την ώρα που επενδυτές και νοικοκυριά προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Με τα δυο μεγάλα κόμματα απορροφημένα στη μάχη εξεύρεσης αρχηγού και τους πολιτικούς που πρωταγωνίστησαν στην καμπάνια του Brexit να μην δείχνουν διάθεση να καταρτίσουν πλάνο για την από εδώ και στο εξής σχέση Βρετανίας – ΕΕ, η στρατηγική εξόδου της χώρας μπορεί να παραμείνει άγνωστη για αρκετό καιρό ακόμα.

«Σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας, βλέπουμε μια σημαντική πτώση στην εμπιστοσύνη», αναφέρει ο Joe Staton, επικεφαλής του τμήματος δυναμικής αγορών της GfK. «Όλοι οι δείκτες – κλειδιά που μετρούμε έχουν υποχωρήσει με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στις προοπτικές της γενικότερης οικονομικής κατάστασης για το επόμενο 12μηνο».

Την ίδια ώρα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ομίλου Lloyds Banking Group Plc έκανε βουτιά τις ημέρες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα. Η τελευταία φορά που η καταναλωτικής εμπιστοσύνη έπεσε τόσο πολύ στη Βρετανία, ήταν την εποχή που στα τοπ 10 των χιτς ήταν οι Bon Jovi και η Σελίν Ντιόν, ενώ η είδηση στα τότε ταμπλόιντς ήταν ότι η Cindy Crawford ανακοίνωνε τον χωρισμό της από τον Richard Gere, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Εξι στους 10 ερωτηθέντες της έρευνας της GfK, που έγινε σε δείγμα 2.002 ατόμων, απάντησαν ότι περιμένουν επιδείνωση τη οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες του έτους, από ποσοστό 46% που είχε δώσει την ίδια απάντηση στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου. Αύξηση στις τιμές σύντομα βλέπει το 33% έναντι 13% προηγουμένως. Μεγαλύτερη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρατηρείται σε αυτούς που ζουν στη Βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία παρά στον Νότο.

Keywords
Τυχαία Θέματα