Βρετανία: Προς υψηλό επταετίας οι εξαγωγές τον Ιούλιο

Επιτάχυνση σημείωσε η άνοδος του τομέα μεταποίησης της Βρετανίας για πρώτη φορά κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, παίρνοντας ώθηση από την ενίσχυση των εξαγωγών σε υψηλό επταετίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μέτρηση της IHS Markit , ο δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Ιούλιο στις 55,1 μονάδες από 54,2 τον Ιούνιο. Η πρόβλεψη του Bloomberg έκανε λόγο για 54,5 μονάδες.

Οι εταιρείες

ανακοίνωσαν ότι οι παραγγελίες για εξαγωγές ενισχύθηκαν από τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας, αλλά και από την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τη Βόρεια Αμερική και την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Συνέβαλε ωστόσο και η εγχώρια ζήτηση, αν και σε χαμηλότερο ποσοστό από πέρυσι.

Ο κλάδος μεταποίησης αντιστοιχεί στο 1/10 περίπου της βρετανικής οικονομίας, ενώ ο PMI υπηρεσιών που αντιστοιχούν στο 80% ανακοινώνεται την Πέμπτη.

Τα θετικά στοιχεία από εξαγωγές και μεταποίηση ενίσχυσαν τη στερλίνα έναντι του δολαρίου, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Νωρίτερα, η βρετανική λίρα ενισχυόταν κατά 0,2% στο 1,3237 δολ. «Αν συνεχιστεί αυτή η τάση και στον τομέα κατασκευών και κυρίως στις υπηρεσίες, τότε θα μιλούμε για μια σούπερ Πέμπτη, σε συνδυασμό και με την απόφαση της ΒοΕ για τα επιτόκια», αναφέρουν φορείς της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα