Βρετανία: Ισχυρότερη ανάπτυξη από το αναμενόμενο το β' τρίμηνο παρά το Brexit

Ανάπτυξη ισχυρότερη της αναμενόμενης εμφάνισε η βρετανική οικονομία το β' τρίμηνο του 2016, κατά το οποίο η χώρα ψήφισε υπερ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε 0,6% σε τριμηνιαία βάση, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για +0,4%.

Βασικός παράγοντας για αυτή την ανάπτυξη ήταν η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ τον Ιούνιο, μήνα του δημοψηφίσματος, ήταν

αρκετά αποδυναμωμένη.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η ψήφος υπερ του Brexit θα έχει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αρνητικό αντίκτυπο στην βρετανική οικονομία.

Για παράδειγμα, οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ύφεση για το 2017. Ωστόσο, διορθωτικές κινήσεις της Τερέζα Μέι και του υπουργικού συμβουλίου της αλλά και από την Τράπεζα της Αγγλίας που έχει υποσχεθεί να παρέμβει για να στηρίξει την οικονομία και τις αγορές.

Η στερλίνα δεν αντέδρασε μετά τα στοιχεία, αλλά κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 1,311 έναντι του δολαρίου ενώ ο FTSE 100 κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κατασκευαστικός κλάδος της Βρετανίας, ένας από τους βασικότερους για την οικονομία, έχει δεχτεί και αναμένεται να δεχτεί ισχυρό πλήγμα από το Brexit, καθώς εξαρτάται από μεγάλου βεληνεκούς έργα τα οποία τώρα μπορεί να αναβληθούν ή ακόμα και να ακυρωθούν.

Στα σημερινά στοιχεία, για το β' τρίμηνο, η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 0,4%, μετά από πτώση 0,3% το α' τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα