Βωβός: Σε αναζήτηση - ακόμη - της… πραγματικής εξυγίανσης

Της Στεφανίας Σούκη

Τέσσερα χρόνια μετά την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 κι ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο του επιχειρηματικού σχεδίου εξυγίανσης που απέτρεψε τελικά τη χρεοκοπία για τον άλλοτε κραταιό όμιλο του Μπάμπη Βωβού και η εταιρεία ακόμη αναζητεί το δρόμο προς την... πραγματική εξυγίανση.

Στις

14 Νοεμβρίου η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου έως 49 εκατ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων, ενώ οι ομολογίες θα διατεθούν και θα καλυφθούν από τις χρηματοδοτούσες τράπεζες με ιδιωτική τοποθέτηση. Η κίνηση αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου (το σύνολο των κεφαλαίων θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού) και ήδη πραγματοποιείται με σημαντική καθυστέρηση, δεδομένου ότι στο μεσοδιάστημα ήδη, έχει χρειασθεί να ξεπερασθούν ουκ ολίγα εμπόδια: Από ερωτήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεδομένου ότι το Δημόσιο φάνηκε απρόθυμο να τηρήσει βασικά κομμάτια της συμφωνίας μέχρι, πιο πρόσφατα, προσφυγή στο Εφετείο (εκδικάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου) για το γεγονός ότι το ίδιο, δε διέγραψε, όπως προβλεπόταν με βάση τουλάχιστον τους ισχυρισμούς των πιστωτριών τραπεζών, μέρος των προσαυξήσεων που είχαν προκύψει από τους φορολογικούς ελέγχους. Η συνέλευση του Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα αναβληθεί, δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη απαρτία κι αυτή την στιγμή μόνο ένα 35,8% του μετοχικού κεφαλαίου είναι συγκεντρωμένο στην οικογένεια Βωβού, ενώ το υπόλοιπο είναι στην ευρεία διασπορά.

Ποια είναι η εικόνα του ομίλου αυτή την στιγμή; Το απασχολούμενο προσωπικό αντιστοιχεί σε 13 εργαζομένους, ενώ, με βάση τη συμφωνία με τις τράπεζες, η εταιρεία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τις τράπεζες ώστε να καλύπτει το λειτουργικό της κόστος για την επόμενη διετία περίπου. Σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι προσπάθειες της διοίκησης του Αρμόδιου Βωβού έχουν επικεντρωθεί στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του ακινήτου ιδιοκτησίας του ομίλου στον Πόρο, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί και να φέρει έσοδα, αφού τα λοιπά, μεγάλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας- το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, η μεγάλη έκταση του Σουνίου και το οικιστικό project της Ερυθραίας- έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών.

Η περίπτωση του Βωβού και των καθυστερήσεων ως προς την επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία ήδη από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας αναδεικνύει τα προβλήματα για μία ακόμη φορά ως προς τις ρυθμίσεις του πτωχευτικού κώδικα και της ίδιας της λειτουργίας του άρθρου 99, στο πλαίσιο και των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα