Βουτιά στις τραπεζικές μετοχές μετά τη διαγραφή από τον δείκτη MSCI

της Όλγας Μπαλαφούτη

Δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το χθεσινό «χαστούκι» και τη διαγραφή των μετοχών τριών συστημικών τραπεζών, Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας, η οποία

θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου.

Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν μεγάλη πτώση τόσο λόγω των ρευστοποιήσεων που προκαλεί η διαγραφή όσο και των σοβαρών ψυχολογικών επιπτώσεων της αρνητικής αυτής εξέλιξης.

Τις πρώτες προβλέψεις για τις εκροές στις τρεις τράπεζες που υποβαθμίστηκαν από τον MSCI παρουσιάζει η Goldman Sachs.

Η Εθνική στα 1,2290 ευρώ με πτώση -11,76%

Η Πειραιώς στα 1,0350 ευρώ με πτώση -6,39%

Η Eurobank στα 0,5285 ευρώ με πτώση -13,36%

Μικρότερες οι απώλειες για την Alpha Βank βρίσκεται με πτώση -1,95% αφού ήταν η μόνη που γλίτωσε τη διαγραφή.

O Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,68% στις 633,20 μονάδες. Απώλειες 1,85% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.666,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 7,53% στις 481,81 μονάδες.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η εξέλιξη κινδυνεύει να θέσει τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, με το μοναδικό "σωσίβιο" να αποτελεί η προώθηση μίας δραστικής λύσης για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Για αυτό το θέμα χθες δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για να μειωθούν δραστικά -περίπου κατά το ήμισυ- τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από τον αναβαλλόμενο φόρο σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

Ωστόσο, στην αγορά υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το αν είναι εφικτό και κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει.

Είναι χαρακτηριστικό πως γενικότερα, ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα