«Βουλιάζουν» οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζουν παρεμβάσεις

Η προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων και ώθησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει ωθήσει ακόμα χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων διεθνών.

Οι αγορές βλέπουν σημάδια ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στηρίξουν τις οικονομίες χαλαρώνοντας τη νομισματική τους πολιτική, σε μια περίοδο ήδη πολύ χαμηλών, ακόμα και αρνητικών αποδόσεων.

Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν σπρώξει ακόμα χαμηλότερα τις αποδόσεις.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, μια

«ανάσα» από τα ιστορικά χαμηλά. Η αποδόσεις των 10ετών γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά ενώ σε χαμηλά έτους βρίσκονται και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί 7% στο 1,143%.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί 6,62% στο 1,256%, του πορτογαλικού κατά 2,13% στο 3,027% και του ελληνικού 10ετούς κατά 1% στο 8,132%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 2,3% στο -0,13%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ήταν οι πληροφορίες ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυνδέσει το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας από το ποσοστό αγορών των ομολόγων της. Μέχρι και σήμερα, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει απεριόριστα ομόλογα, αλλά ένα ποσοστό, ανάλογο με το ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας.

«Η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προσαρμόσει ανάλογα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τις αγορές. Αυτό θα σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι είναι πια οι χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ιταλία» εκτιμά ο Christian Lenk, αναλυτής της DZ Bank.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του Reuters η ΕΚΤ διαψεύδει ότι εξετάζει κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα