HSBC: Το Brexit ίσως αποδειχθεί η νηνεμία πριν την πραγματική καταιγίδα

Ενας μεγάλος αριθμός εκθέσεων και αναλύσεων συντείνουν στην άποψη ότι η ψήφος υπέρ του Brexit μπορεί αν οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και σε εξαφάνιση μιας ποσοστιάιας μονάδας του βρετανικού ΑΕΠ (ή και περισσότερο).

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι η Βρετανία οδεύει σε ύφεση. Για παράδειγμα, ο αναλυτής της Citi, Ebrahim Rahbari ανέφερε χθες ότι αναθεωρεί πτωτικά το βρετανικό ΑΕΠ κατά 3% σε χρονικό ορίζοντα 3 ετών και θέτει τη Βρετανία ενώπιον του κινδύνου

της εκδήλωσης ύφεσης στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, για την επικεφαλής οικονομολόγο της HSBC, Karen Ward, αυτά μπορεί να είναι τα... καλά νέα.

Σε σημείωμά της στους επενδυτές με ημερομηνία 28 Ιουνίου, υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης από 1,5% του χρόνου στο 1%. Σημείωσε ωστόσο ότι η επιβράδυνση στην ανάπτυξη θα επιδεινώσει τα προβλήματα που ανακύπτουν από την ψήφο υπέρ του Brexit – κυρίως για τη φτωχή, κατώτερη κοινωνική τάξη που είναι αποξενωμένη από την οικονομική ελίτ και που χρησιμοποιεί την εκλογική της δύναμη για να φέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναστάτωση, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με άλλα λόγια, η Ward πιστεύει ότι η πλειοψηφία που ψήφισε « Leave» θα βρεθεί σε χειρότερη μοίρα όσο θα βυθίζεται η οικονομία, με την οργή της απέναντι στην ελίτ ακόμα χειρότερη σε σχέση με τώρα. Όπως αναφέρει δε σε βίντεο που απευθύνεται στους πελάτες της HSBC, το Brexit ενδέχεται να αποδειχθεί η απατηλή νηνεμία πριν τη μεγάλη καταιγίδα.

«Συνολικά όλα αυτά είναι πολύ, πολύ δυσάρεστα νέα για τις προοπτικές της Ευρώπης. Είναι πάλι η ιστορία του πώς κατάφερε να διατηρηθεί η έστω και διστακτική ανάκαμψη, χάρη όμως στη μεγαλύτερη στήριξη που έδωσαν τόσο η ΕΚΤ όσο και η κρατική δαπάνη. Λιγότερη επέκταση του ιδιωτικού τομέα, μεγαλύτερη του δημόσιου τομέα και όλο αυτό το διάστημα εμείς να πορευόμαστε κουτσά – στραβά. Δεν επιλύουμε κανένα από τα σημαντικά προβλήματα, όπως η ανισότητα των εισοδημάτων, η υψηλή ανεργία και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από τη νεολαία, θέματα που δίνουν τροφή και δύναμη στα λαϊκιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη. Και όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα με την περίπτωση της Βρετανίας ότι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να υλοποιηθούν – αυτό παραμένει μια αβέβαιη νηνεμία», αναφέρει η Ward.

Παρακάτω ακολουθεί ο χάρτης που εξέδωσε το Eurasia Group γαι τις χώρες της Ευρώπης που απεικονίζει τον βαθμό πολιτικής αστάθειας που φαίνονται να έχουν οι χώρες της ΕΕ, αλλά και ο κίνδυνος μετάδοσης από το Brexit. Ήδη πάντως, ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα σε Γαλλία, Σλοβακία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία ζητούν να γίνουν και εκεί δημοψηφίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα