Βουλγαρία: Νίκη Μπορίσωφ δείχνουν τα exit polls

Το κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, κέρδισε, σύμφωνα με τα exit polls, τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Βουλγαρία για τρίτη φορά από το 2009.

Πιο αναλυτικά, το κεντροδεξιό κόμμα Gerb κέρδισε ποσοστό 32,2%, που του εξασφαλίζει τις 88 από τις συνολικά 240 έδρες του Κοινοβουλίου.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Κορνέλια Νίνοβα, BSP, διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, λαμβάνει ποσοστό

28%. Αλλα έξι κόμματα πέρασαν το όριο του 4% που είναι απαραίτητο για είσοδο στη Βουλή. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας.

Για την τρίτη θέση παλεύει ο συνασπισμός «Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ, και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.

Το Gerb και οι Σοσιαλιστές είχαν ως στόχο να αναβιώσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ώστε να αποκομίσουν οφέλη για το φτωχότερο κράτος – μέλος της ΕΕ, που αισθάνεται απογοήτευση δέκα χρόνια μετά την ένταξη στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές έκαναν ένα βήμα πιο πέρα, ασκώντας βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι εκλογές τη Βουλγαρία των 7 εκατ. κατοίκων προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση Μπορίσοφ, με αιτία την ήττα του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα