Εκλογικός θρίαμβος της Μέρκελ στο Σάαρλαντ

Τα exit polls δείχνουν ότι το συντηρητικό κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ παίρνει άνετο προβάδισμα στο δυτικό κρατίδιο του Σάαρλαντ. Πρόκειται για μια απρόσμενη επίδοση και φυσικά για μια απογοητευτική εξέλιξη για τους κεντροαριστερούς αντιπάλους της.

Τα exit polls για τη δημόσια τηλεόραση δείχνουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

προηγούνται με ποσοστό 41% στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Σάαρλαντ. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς έπονται με ποσοστό 29,5%. Με αυτά τα δεδομένα, η τοπική πρωθυπουργός Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ θα έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Ζάαρ.

Δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από αυτή την ψηφοφορία – την πρώτη από τις τρεις εκλογικές τοπικές αναμετρήσεις προτού η Μέρκελ επιδιώξει μια τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις εθνικές εκλογές – είχαν δείξει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες ίσως μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με το Αριστερό Κόμμα (Die Linke) που αποσπά ποσοστό 13% σύμφωνα με τα exit polls.

Το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πετυχαίνει ποσοστό 6%. Εκτός παραμένουν οι Πράσινοι και οι το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Πάντως, ο πιθανότερος κυβερνητικός συνδυασμός παραμένει το CDU (που κυβερνά τα τελευταία 18 χρόνια στο κρατίδιο) με το SPD, καθώς οι πιθανότητες των Σοσιαλδημοκρατών να κυβερνήσουν με τη συνεργασία της Αριστεράς, απομακρύνεται.

Αν και το Σάαρλαντ είναι το δεύτερο μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας με λιγότερους πό 1 εκατ. κατοίκους, εντούτοις το ποσοστό που απέσπασε το CDU, κατά έξι μονάδες μεγαλύτερο από τις τελευταίες εκλογές του 2012 – δίνει ένα σαφές αβαντάζ στη Μέρκελ που επιδιώκει μια τέταρτη θητεία – θητεία που η ίδια έχει χαρακτηρίσει ως την δυσκολότερη στην καριέρα της.

«Οι πολίτες ψήφισαν σταθερότητα και αξιοπιστία» δήλωσε στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν «τόσο τους αριστερούς, όσο και τους δεξιούς λαϊκιστές», όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε τη νίκη των χριστιανοδημοκρατών, αλλά προσπάθησε να δώσει θάρρος στους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών. «Το ότι δεν πετύχαμε απόψε τον στόχο μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχουμε μπροστά μας αγώνα αντοχής και όχι έναν αγώνα ταχύτητας» είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Απαντώντας σε ερώτηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), αν συνεχίζει να θεωρεί πιθανό το σενάριο μετεκλογικού συνασπισμού με την Αριστερά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Σουλτς απάντησε ότι στόχος των σοσιαλδημοκρατών είναι να αναδειχθούν πρώτο κόμμα και από κει και πέρα, όποιος θέλει, θα είναι ευπρόσδεκτος να διαπραγματευθεί μαζί τους.

«Ήλπιζα ότι οι σοσιαλδημοκράτες θαμπορούσαν να ξεπεράσουν αισθητά το 30% στο Ζάαρ, αλλά αυτό δεν έγινε. Ελπίζω όμως να συμβεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και να στείλουμε την CDU στην αντιπολίτευση», δήλωσε με νόημα ο βουλευτής της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς, διατηρώντας έτσι ανοιχτό το πιθανό σενάριο του «αριστερού συνασπισμού» σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Οι εκλογές στο Ζάαρ δεν αποτελεί δοκιμή για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» υποστηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός δικαιοσύνης και επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του SPD στο Ζάαρ, Χάικο Μάας.

Keywords
Τυχαία Θέματα