Βενεζουέλα: Ελεύθερος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπες

Κατά την 100η ημέρα των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αφέθηκε ελεύθερος ο Λεοπόλδο Λόπες, η πιο εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο οποίος αφού βγήκε από τη φυλακή, έπειτα από περισσότερα από τρία χρόνια, τέθηκε αμέσως σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας.

Χαμογελαστός, κυμάτισε τη σημαία της Βενεζουέλας και έκανε το σήμα της νίκης με τα δάκτυλά του ενώπιον δεκάδων υποστηρικτών του που πήγαν να τον επευφημήσουν μπροστά από το σπίτι του.

Νωρίτερα σε γραπτό του μήνυμα που

διάβασε ο Φρέντι Γκεβάρα, μέλος του κόμματος Λαϊκή Βούληση που ίδρυσε ο Λόπες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε «να πολεμήσω μέχρι την απελευθέρωση της Βενεζουέλας».

«Εξακολουθώ να αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτό το καθεστώς», υπογράμμισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μαδούρο, που ανέλαβε την προεδρία της Βενεζουέλας μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Η δήλωση αυτή ήταν ξεκάθαρα αντίθετη στην επιθυμία του Μαδούρο, ο οποίος είχε εκφράσει την ελπίδα «για ένα μήνυμα ειρήνης» από τον Λόπες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Λόπες «για ιατρικούς λόγους».

Ο 46χρονος ιδρυτής της Λαϊκής Βούλησης και σφοδρός πολέμιος του Μαδούρο και του Τσάβες είχε καταδικαστεί για «υποκίνηση στη βία» τη διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν πραγματοποιηθεί κατά του Μαδούρο το 2014. Τότε από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι. Ο Λόπες καταδικάστηκε σε σχεδόν 14 χρόνια κάθειρξη.

Γόνος πλούσιας οικογένειας, με πτυχίο οικονομικών από το Χάρβαρντ, είναι απόγονος της αδελφής του ήρωα της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ και του πρώτου προέδρου της χώρας Κριστομπάλ Μεντόζα.

Οι υποστηρικτές του Μαδούρο τον χαρακτηρίζουν επικίνδυνο ριζοσπάστη που έχει συμμαχήσει με την πλούσια ελίτ της χώρας και την αμερικανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση εδώ και καιρό χαρακτηρίζει τον Λόπες πολιτικό κρατούμενο και ηγέτες από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την απελευθέρωσή του, χαρακτηρίζοντάς της «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι ηγέτες της Ισπανίας, της Αργεντινής, του Μεξικού και της Βραζιλίας, που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο, ζήτησαν την «απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» στη Βενεζουέλα, όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Keywords
Τυχαία Θέματα