Το άλλο πρόσωπο της Ντέλιας

«Η Βελκουλέσκου δεν έχει καμία σχέση από κοντά με την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για εκείνη στα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση μιλάει λίγο, όταν το κάνει λέει λογικά πράγματα και αντιμετωπίζει πάντοτε με σεβασμό τους συνομιλητές της. Στο λέω αλλά σε παρακαλώ μην γράψεις ότι σου το είπα εγώ». Αυτό εξομολογήθηκε στο newmoney.gr στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας πριν από λίγες εβδομάδες. Από τη μια πλευρά ήθελε να περιγράψει τη στάση που τηρεί η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και από την άλλη πλευρά δεν ήθελε και να χαλάσει το -βολικό

για την κυβέρνηση- στερεότυπο της «Δρακουλέσκου», παρατσούκλι που κουβαλάει από τη θητεία της στην Κύπρο.

Βεβαίως όσα συνέβησαν στην Κύπρο ήταν πολύ σοβαρά. Ίσως γι΄ αυτό στην Ελλάδα να προσέχει δύο φορές όσα λέει και να αποφεύγει να δώσει δικαιώματα. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, πριν αρχίσει η σκληρή φάση των επαφών και όσο ακόμη το ΔΝΤ παραμένει σε ρόλο παρατηρητή. Στην Κύπρο η κυρία Βελκουλέσκου βρέθηκε στις αρχές του 2013 εν μέσω ανεπανάληπτης κρίσης. Αφορμή για το προσωνύμιο που της «κόλλησε» ο κυπριακός Τύπος ήταν μια σύσκεψη που έγινε τον Μάρτιο του 2013 στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Η κυρία Βελκουλέσκου έθεσε νέες απαιτήσεις για τις τράπεζες οδηγώντας σε έκρηξη τον κ. Αναστασιάδη.«Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου» φέρεται να της είπε οργισμένος. Κάποιοι λένε ότι έριξε κάτω και μια καρέκλα.

Η οικονομολόγος του Ταμείου (γεννηθείσα το 1975) είναι απόφοιτος του Λυκείου Γκέοργκε Λαζάρ, του σχολείου της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου επί των ημερών του Τσαουσέσκου. Πριν ενταχθεί στο δυναμικό του ΔΝΤ σπούδασε οικονομικά με υποτροφία στις ΗΠΑ. Ο σύζυγός της είναι ο διεθνούς φήμης βιολόγος Βίκτορ Βελκουλέσκου, συνδιευθυντής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Ο κ. Βελκουλέσκου έχει συμπεριληφθεί στη shortlist για το Νόμπελ Ιατρικής χάρη στις έρευνες που έχει εκπονήσει για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Επί της ουσίας του ελληνικού προγράμματος η κυρία Βελκουλέσκου διαφώνησε με την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Εκφράζοντας τη γραμμή ΔΝΤ θεωρούσε ότι επιβαρύνει δυσανάλογα τους σημερινούς εργαζόμενους. Εννιά μήνες μετά το Νόμο Κατρούγκαλου η επιμονή του Ταμείου για μείωση των υφιστάμενων συντάξεων με ταυτόχρονη επέκταση των κοινωνικών επιδομάτων «πέρασε» τελικά από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτή είναι βάση πάνω στην οποία θα συζητήσει αυτές της μέρες η Ρουμάνα οικονομολόγος με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019. Μένει να φανεί αν η καλή εντύπωση στα μάτια των συνομιλητών της θα διατηρηθεί στη δύσκολη (για την ελληνική πλευρά) τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα