Ολοκληρώθηκε πρόωρα το ραντεβού κυβέρνησης – τρόικα

Των Αργύρη Παπαστάθη, Κωστή Πλάντζου

Νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 10:00 το βράδυ, ολοκληρώθηκε τελικά η σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την επισκόπηση θεμάτων με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:30 μ.μ. επρόκειτο να συζητηθούν τα δημοσιονομικά, με θέματα ενδιαφέροντος τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και το ύψος της περικοπής των συντάξεων, ωστόσο η συνάντηση αυτή, στην οποία αναμέναμε να συμμετέχουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

δεν ξεκίνησε καν.

Όταν ρωτηθηκαν σχετικά για το ύψος των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν, αρμόδιοι υπουργοί απάντησαν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για αριθμούς παρά μονο πολύ γενική επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν τις επόμενες μέρες της παραμονής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, κοινοτική πηγή αναφέρει ότι η εκτίμηση για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) μέσα σε 10 μέρες είναι πολύ αισιόδοξη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, η βάση για την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης είναι η λήψη νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% επί του ΑΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό για το 2018 στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν στα 200-300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στο τραπέζι ήδη βρίσκονται σενάρια για την κάλυψη τρύπας 500 εκατ. ευρώ με τη μείωση του αφορολόγητου από τις 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στις 7.200 ευρώ από 1.1.2018 και στις 5.900 ευρώ από 1.1.2019 (για να καλύπτονται και τα μέτρα του 2019). Συνολικά, αν δεν αλλάξουν οι συντελεστές, η ετήσια απώλεια πραγματικού εισοδήματος για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς θα φτάσει το 2019 στα 600 ευρώ.

Δεύτερο κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το ύψος των περικοπών στις συντάξεις από 1.1.2019 και ποιους θα αφορούν τα λεγόμενα αντίμετρα. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει εξασφαλίσει ότι τα συνολικά μέτρα του 2019 θα είναι 400 εκατ. ευρώ λιγότερα -3,2 αντί για 3,6 δισ. ευρώ- και ότι η νέα περικοπή στις συντάξεις θα εφαρμοστεί σταδιακά την τριετία 2019-2021. Αν όμως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητάει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό τότε οι περικοπές για τους υφιστάμενους συνταξιούχους θα είναι μεγάλες.

Παρόντες στη σύσκεψη, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και το σύνολο των εκπροσώπων των Θεσμών, ήταν ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα