Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία, βαλτώνουν το brexit

Ήδη από τα πρώτα βήματα των συζητήσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τους όρους και τις προϋποθέσεις μέσα στα οποία θα πραγματοποιηθεί το brexit, αναφύονται οι πρώτες σοβαρές διαφωνίες, στις οποίες και τα δυο μέρη τηρούν σκληρή στάση.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το ζήτημα των δικαιωμάτων που θα έχουν τα περίπου 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα οποία οι Βρυξέλλες ζητούν να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Μεγάλη Βρετανία αποτελούσε οργανικό

μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Από την άλλη μεριά, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι περιμένει να τελειώσει η προεκλογική περίοδος στη χώρα της και να πάρει μια νέα λαϊκή εντολή, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη σκληρή στάση που θα κρατήσει το Λονδίνο.

Οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο ότι η μεν Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλείται τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων που έχει καταγράψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ξεκαθαρίσει ότι, μετά τις εκλογές, και στο πλαίσιο του brexit, θα θέσει τέλος στην κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα όσα συμβαίνουν, πλέον, στη Βρετανία.

Άλλωστε, η Μέι δεν είναι μόνη. Ο πρώην ηγέτης των Βρετανών Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ δήλωσε ότι "το αίτημα οι πολίτες της ΕΕ να έχουν τα ίδια δικαιώματα στη Βρετανία και μετά το brexit είναι απλώς αδύνατο. Πώς θα κατοχυ4ρωθούν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όταν στη Βρετανία δεν θα ισχύει πλέον η ευρωπαϊκή νομοθεσία;"

Ποιο από τα δυο μέρη είναι σε μειονεκτική θέση; Προφανώς ο Μέι, καθώς επείγεται για την ολοκλήρωση των σχετικών με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων συζητήσεων, προκειμένου να ανοίξει το επόμενο, καθοριστικό για τους Βρετανούς, κεφάλαιο των εμπορικών σχέσεων. Αυτό το γνωρίζουν οι Βρυξέλλες, γι αυτό σκληραίνουν τη στάση τους και κωλυσιεργούν.

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη απαιτούν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που μένουν στη Βρετανία, πριν ανοίξει ο κύκλος των συζητήσεων για τις εμπορικές σχέσεις. Το μήνυμα στο Λονδίνο είναι σαφές: Ρίξτε νερό στο κρασί σας, για να αρχίσουμε να συζητούμε αυτά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. "Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο" πρόσθεσε με νόημα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνεκρ δήλωσε προ ημερών ότι θα καταρτιστεί ξεχωριστός κατάλογος 25 ερωτήσεων για το θέμα αυτό, που κατά τους ειδικούς όταν καταρτιζόταν ο κατάλογος των προς συζήτηση θεμάτων, χαρακτηρίστηκε "εύκολο" και προτάχθηκε για "να τελειώνουμε".

Φυσικά, δεν λείπουν και οι τροχιοδεικτικές βολές: Ένας Βρετανός αξιωματούχος μιλώντας υπό την αίρεση της ανωνυμίας, εξέφρασε την ανησυχία του, μήπως με πρόσχημα τις σχετικές συζητήσεις με τη Βρετανία, οι Βρυξέλλες δημιουργήσουν ένα "τυποποιημένο πακέτο δικαιωμάτων" και για τους πολίτες των υπόλοιπων 27 κρατών- μελών.

Keywords
Τυχαία Θέματα