Σε χαμηλό 24 ετών ο δείκτης μεταβλητότητας λόγω... ηρεμίας

Συχνά αποκαλείται και δείκτης φόβου για τους επενδυτές, ωστόσο με την κατάληξη των γαλλικών εκλογών που κινήθηκε σύμφωνα με τις «ευχές» της αγοράς, τα ρίσκα για την παγκόσμια σταθερότητα μειώθηκαν και η επαναφορά της ηρεμίας βύθισε κοντά σε χαμηλά 24 ετών τον δείκτη μεταβλητότητας.

Η μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών μετοχών που μετρά ο δείκτης μεταβλητότητας του Euro Stoxx 50 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο χθες Δευτέρα, αν και τόσο η άνοδος του ευρώ όσο και οι διεθνείς μετοχές δεν άφησαν μεγάλο περιθώριο για να επιτευχθεί

ένα ράλι. Την ίδια ώρα, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX) σημείωσαν πτώση 7,6% στο 9,77% ή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993.

«Ο εφησυχασμός επέστρεψε τόσο γρήγορα ώστε αρχίζει να θυμίζει εποχές 2005-06, όταν δεν φαινόταν κάποια σκιά στις ευρύτερες αγορές», γράφει σε σημείωμα προς τους πελάτες του, ο George Goncalves, στρατηγός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στη Nomura.

Η μεταβλητότητα στα αμερικανικά ομόλογα έχει υποχωρήσει κατά 24% από τον περασμένο μήνα σε χαμηλά απο τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με δείκτη μεταβλητότητας στις τιμές options της Merrill Lynch. Παράλληλα, στην αγορά συναλλάγματος, αντίστοιχος δείκτης της JPMorgan Chase & Co. για τα νομίσματα του G-7 βρίσκεται σε χαμηλό 2 ετών.

Ο δείκτης VIX είναι 32% χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο του α' γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Η μεταβλητότητα έχει επίσης μειωθεί φέτος και για τον S&P 500, με τον σχετικό δείκτη να μεταβάλλεται κατά μ.ο. κατά 0,31% ημερησίως σε σχέση με το 0,58% κατά τη διάρκεια του 2016.

Κι αυτό την ώρα που οι διεθνείς αγορές μετοχών έχουν ξάνει μέχρι στιγμής φέτος ράλι 9%, λαμβάνοντας ώθηση από διψήφια κέρδη στις ευρωαγορές – και κυρίως τη γερμανική και τη γαλλική αγορά μετοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα