Τυφώνας Μάθιου: 9 νεκροί από την ισχυρότερη καταιγίδα της δεκαετίας

Στην πιο σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή της Καραϊβικής κατά την τελευταία δεκαετία, εξελίσσεται ο τυφώνας Μάθιου, ενώ πέρασε από την Κούβα και την Αϊτή, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Στο επίκεντρο της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων βρέθηκαν πόλεις, αγροτικές εκτάσεις, αλλά και παραλιακά τουριστικά θέρετρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κατεύθυνση του τυφώνα

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δομινικανή Δημοκρατία από

καταρρεύσεις τοίχων και κατολισθήσεις ενώ πέντε είναι οι νεκροί στην Αϊτή.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση που προκλήθηκε στην Αϊτή, ως τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τη χώρα, από τον καταστροφικό σεισμό του 2000.

Το λεγόμενο «μάτι του κυκλώνα» κινείται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κούβας κι αναμένεται ότι θα φτάσει στις ΗΠΑ, τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων, το οποίο βρίσκεται στο Μαϊάμι.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για την πολιτεία της Φλόριντα.

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας ζήτησε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών της πολιτείας εν αναμονή του τυφώνα. Πρόκειται για μία περιοχή στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι. Οπως μεταδίδει το Reuters, οι πολίτες πρέπει να απομακρυνθούν σε απόσταση 160 χιλιομέτρων μακριά από τις ακτές. Παράλληλα, οι αρχές της γειτονικής πολιτείας της Τζόρτζια κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορισμένες παραθαλάσσιες κοινότητες.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα