Τυφώνας Χάρβεϊ: Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το Τέξας

Ξερίζωσε στέγες σπιτιών, προκάλεσε εκρήξεις σε βενζινάδικα, ενώ σημειώθηκαν τραυματισμοί και άλλες καταστροφές από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ που πλήττει τις ΗΠΑ.

Περίπου πέντε ώρες μετά την άφιξή τους στις ακτές του Τέξας αποδυναμώθηκε από την κατηγορία 4 που ήταν στην κατηγορία 2, με τους καταγεγραμμένους ανέμους να βρίσκονται στα 110 μίλια την ώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κηρύξει ωστόσο νωρίτερα την πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και έξι εκατομμύρια κάτοικοι σε παράκτιες περιοχές του Τέξας,

του Μισισίπι και της Λουιζιάνα είχαν οχυρωθεί για να τον αντιμετωπίσουν.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής καθιστά δυνατή την άμεση εκταμίευση των ομοσπονδιακών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας, υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ έφτασε στις ακτές του Τέξας ενισχυμένος στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με θυελλώδεις ανέμους και κίνδυνο να προκληθούν εκτενείς πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ωστόσο πέντε ώρες αργότερα αποδυναμώθηκε στην κατηγορία 2.

Ο τυφώνας έπληξε την πόλη Κόρπους Κρίστι την Παρασκευή στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 209 χιλιομέτρων την ώρα και τρεις ώρες αργότερα επέστρεψε σε μια κοντινή περιοχή. Οι 320.000 κάτοικοι του Κόρπους Κρίστι έχουν λάβει οδηγίες να την εγκαταλείψουν.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση πανικού δείχνουν να βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών της Αμερικής που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες ο τυφώνας Χάρβεϊ. Οι Αμερικανοί έχουν κυριολεκτικά εισβάλει σε σούπερ μάρκετ και έχουν αδειάσει τα ράφια, δίνοντας μάχη για λίγο εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα.

Οι σκηνές που κατέγραψε η κάμερα παραπέμπουν σε... προετοιμασία πολέμου. Οι πελάτες του σούπερ μάρκετ πέφτουν σε κατάσταση απόλυτου πανικού πάνω στα νερά, αρπάζοντας ό,τι μπορούν να μεταφέρουν με τα χέρια τους, ενώ τα ράφια του καταστήματος αδειάζουν με κινηματογραφική ταχύτητα.



Keywords
Τυχαία Θέματα