Ντράγκι: Απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη ο προστατευτισμός

Έμμεσες βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή, αποφεύγοντας παράλληλα να δώσουν σημάδια για τα σχέδια των Fed και EKT σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη νομισματική πολιτική.

Τόσο η επικεφαλής της Fed όσο και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκαν κατά των πολιτικών που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη υπερασπιζόμενη τους τραπεζικούς κανόνες που θεσπίστηκαν μετά την χρηματοπιστωτική

κρίση και θέλει να αντιστρέψει ο Τραμπ και ο δεύτερος εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τον αυξανόμενο προστατευτισμό.

«Η στροφή προς τον προστατευτισμό θέτει σοβαρό ρίσκο στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας και την πιθανή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες» είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

«Για να καλλιεργήσουμε μια δυναμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να αντισταθούμε στις παρορμήσεις του προστατευτισμού και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να δούμε πώς θα ανταποκριθούμε στον προστατευτισμό» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κοινή παραδοχή υπερ των ελεύθερων αγορών έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται.

Παράλληλα, πάντως τόνισε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται. «Στις ΗΠΑ η ανάκαμψη είναι εμφανής εδώ και χρόνια, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι σε πρώιμο στάδιο» είπε, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες πολιτικές θα πρέπει να δώσουν έμφαση στον ανταγωνισμό, την έρευνα και την ανάπτυξη.

Από την πλευρά της, η Τζάνετ Γέλεν υπερασπίστηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 υποστηρίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν θα πρέπει να είναι ήπιες κι όχι δραστικές. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν εδώ και καιρό για την απόσυρση των κανόνων αυτών.

Μιλώντας από το Τζάκσον Χολ, ίσως για τελευταία φορά ως επικεφαλής της Fed (η θητεία της λήγει τον Φεβρουάριο), η Γέλεν τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις κατέστησαν το τραπεζικό σύστημα «σημαντικά ασφαλέστερο» και δεν επιβάρυναν την ανάπτυξη ή των δανεισμό. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τα μαθήματα από την κρίση.
«Οποιαδήποτε προσαρμογή στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι ήπια και να διατηρήσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών» είπε χαρακτηριστικά. «Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν έδωσαν ώθηση στην ανθεκτικότητα αυτή χωρίς να υπονομεύσουν τον υφιστάμενο δανεισμό ή την οικονομική ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα