Τσίπρας κατά ΔΝΤ: Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από τεχνοκράτες και συμβούλους...

Αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε, έστω κι έμμεσα, στο θέμα απομάκρυνσης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από τεχνοκράτες και συμβούλους, καθώς οι «συνταγές»

τους έχουν πέσει έξω.

«Η Ευρώπη έχει βγει σοφότερη από τις κρίσεις. Ίσως έξι χρόνια πριν να πιστεύαμε ότι δεν μπορεί μόνη της κι ότι έχει ανάγκη από τεχνοκράτες και συμβούλους αλλά σήμερα έχει φανεί ότι οι συμβουλές αυτές έχουν πέσει έξω και η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει μόνη της στο μονοπάτι της ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές. Αλλά δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά και με ανθρώπους και την ίδια την δημοκρατία της Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες αλλά ότι οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί. Άρα πρέπει όχι να τους ανατρέψεις αλλά να τους διορθώσεις» πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ερωτηθείς για το χρέος, τόνισε ότι υπάρχει ξεκάθαρα στη συμφωνία του Ιουλίου η βεβαίωση «ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς προϋποθέσεις».

«Έχουμε ένα χρέος που έχει φτασει στο 180% λόγω λανθασμένων συνταγών. Το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους και η δημιουργία ενός δημοσιονομικού περιθωρίου είναι ένα κοινό θέμα, που απασχολεί χώρες που έχουν χρέος μη βιώσιμο ή στο όριο της βιωσιμότητας. Άρα έχει ενδιαφέρον η έναρξη αυτής της συζήτησης μετά την αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν κάτι ξεκινάει καταλήγει και κάπου αλλά στο θέμα της Ελλάδας η Ευρώπη κάνει συνεχώς αναβολή στο θέμα του χρέους» είπε, προσθέτοντας ότι «ενδεχόμενως αυτοί που δεν θέλουν να ανοίξει το θέμα του χρέους δεν θέλουν να κλείσει και η αξιολόγηση».

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι είναι αρκετά δύσκολες, αλλά ότι δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη χώρα την επιλογή των μέσων της πολιτικής της για την επίτευξη των στόχων.

«Σε αυτή την πεποίθηση θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και θα στηρίξουμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απωλέσει τον σεβασμό στο κυριαρχικό δικαίωμα των λαών να επιλέγει κυβερνήσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν, μέσα στα πλαίσια, να πετύχουν τους στόχους τους» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτό «δεν είναι ιδεοληψία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον «κοινό αγώνα» και τους κοινούς σχεδιασμούς για την επαναφορά της ανάπτυξης στην ατζέντα και την απομάκρυνση των πολιτικών λιτότητας που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και του χρέους, αλλά και την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία παρότι βρίσκονται σε αντίθετα άκρα, μπορούν να αποτελέσουν τα στηρίγματα και τους πυλώνες ώστε να βρει η Ευρώπη τις αξίες τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, όπως ο Αντόνιο Κόστα, κτλ έχουμε χρέος να συνεργαστούμε και να ορθώσουμε ένα δημοκρατικό ανάχωμα» είπε προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει κι αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των προοδευτικών δυνάμεων να αλλάξουν τους συσχετισμούς».

Τέλος, σχολιάζοντας την προσφυγική κρίση τόνισε ότι υπάρχει η διάθεση για την σχηματισμό ενός ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπισή της ενώ τόνισε ότι έγινε συζήτηση για την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία.

«Αν και η Πορτογαλία είναι μακριά από την προσφυγική κρίση και με μικρό πληθυσμό, ήταν η πρώτη κυβέρνηση που προθυμοποιήθηκε να αναλάβει έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων την ίδια στιγμή που χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό αρνούνται να πάρουν έστω κι έναν».

Για την κατάσταση στην Ειδομένη, τόνισε ότι είναι μια πραγματικότητα που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει αλλά ότι έχει επιδοθεί σε αγώνα να πείσει αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι μάταιο να περιμένουν αλλά και σε αγώνα δρόμου για να φτιαχνούν τα κέντρα φιλοξενίας. «Στον αγώνα αυτό έχουμε βρει απέναντι μας εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, και ορισμένες ΜΚΟ, που τους παροτρύνουν να μείνουν εκεί» πρόσθεσε. Σχολιάζοντας τις συμπλοκές του σαββατοκύριακου με τις σκοπιανές Αρχές, χαρακτήρισε ντροπή τα επεισόδια, λέγοντας ότι περιμένει επίσημη αντίδραση από τις ευρωπαϊκές Αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς.

Α. Κόστα: Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Την προθυμία του να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα είτε μέσω της ΕΕ είτε μέσω διμερών επαφών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης εξέφρασε από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα.

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια σημαντική κρίση που δεν είναι μόνο δικό της πρόβλημα αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και της Πορτογαλίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόστα δίνοντας έμφαση στον ορισμό της αλληλεγγύης που θα πρέπει να διέπει την Ευρώπη.

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση των προσφύγων που θέλουν να έχουν μια νέα ευκαιρία και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Πορτογαλία» ανέφερε ο κ. Κόστα προσθέτοντας πως θα βρεθούν τρόποι ώστε να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

«Η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και να μην επωμιστεί όλο το βάρος μια χώρα, όπως η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης» υπογράμμισε ο ίδιος και τόνισε πως η προσφυγική κρίση συνδυάζεται με μια κρίση της Ευρωζώνης η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό δομικό πρόβλημα.

«Η κρίση της Ευρωζώνης δεν ξεκίνησε το 2010 και δεν τελείωσε με τα δημοσιονομικά προγράμματα. Υπάρχει δομικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη που πρέπει να λυθεί. Οι ασυμμετρίες μεταξύ διαφορετικών οικονομιών είναι το βασικό πρόβλημα και δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν δεν λύσουμε τις ασυμμετρίες. Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των οικονομιών. Οι δυο χώρες έχουν ένα πρώτο δρόμο οικονομικής σύγκλισης».

«Πρέπει να πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Οι πολιτικές λιτότητες δεν δίνουν λύση. Σε καμία χώρα που εφαρμόστηκαν. Θεωρούμε ότι είναι ένα δομικό ζήτημα. Θα πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση της φτώχειας, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να συνεργαστούν».

Σύμφωνα με τον κ. Κόστα αυτό το δομικό πρόβλημα στην ΕΕ θα πρέπει να λυθεί με την εφαρμογή μιας εποικοδομητικής πολιτικής, δημιουργώντας συμμαχίες ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.

«Μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη που θα έχει κάτι παραπάνω από ένα κοινό νόμισμα» είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ο οποίος επισήμανε επίσης πως σήμερα ο συνδυασμός αυτών των κρίσεων έχει οδηγήσει στον λαϊκισμό, τον ριζοσπαστισμό και στην άκρα δεξιά.

«Έχουμε τη θέληση να συνεργαστούμε με τους 26 εταίρους μας στην ΕΕ για να έχουμε μια ΕΕ με περισσότερη αλληλεγγύη, με ανάπτυξη στην οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε οι Ευρωπαίοι να πιστέψουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Σχετικά με την δράση της ΕΚΤ και την πολιτική που εφαρμόζει επισήμανε πως πολλές χώρες έχουν επωφεληθεί από την δράση της και την μείωση των επιτοκίων σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά όπως είπε «θα πρέπει να τονίσουμε ότι το δομικό πρόβλημα λόγω της ασυμμετρίας δεν ξεπερνιέται έτσι, χρειαζόμαστε δομική σύγκλιση.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε προβληματισμός για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο κ. Κόστα επισήμανε ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει την κυβέρνησή της.

«Πρέπει να σεβαστούμε την δημοκρατία. Η κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει την κυβέρνηση που επιθυμεί και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με κάθε χώρα. Και αυτό κάνουμε.»

«Η Ευρώπη δεν είναι μια σύγκρουση διαφορετικών πολιτικών. Είναι ένα σύνολο λαών που μπορούν να συνυπάρξουν αλλά μέσα στους κανόνες της Ευρωζωνης. Θα πρέπει να υπάρχει ο χώρος ώστε ο καθένας να επιλέγει την πορεία του και να βρίσκει τις εναλλακτικές του» κατέληξε ο κ. Κόστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα