Ντάισελμπλουμ: Συμφωνήσαμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα για την Ελλάδα

Τα καλά νέα είναι για τις μεγάλες οικονομίες είναι ότι η ανάπτυξη πάει καλά, οι επενδύσεις αρχίζουν να αυξάνονται στην Ευρωζώνη, η εικόνα των τραπεζών είναι καλύτερη, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος τoυ Eurogroup Γερτούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα μας απασχόλησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης

σήμερα, ανέφερε για να προσθέσει: «Η συνεργασία ήταν δυνατή και παραγωγική μεταξύ Ελλάδας – θεσμών. Έγινε σημαντική πρόοδος σε έναν αριθμό βασικών θεμάτων, όπως ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, φορολογικό. Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία»

Σήμερα συζητήσαμε την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων, αλλά και το πακέτο έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ αν χρειαστεί, σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του 2018, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός των επιπρόσθετων μέτρων και το αν θα τεθούν σε ισχύ είναι υπό συζήτηση.

Θα νομοθετηθούν πλήρως και θα βασιστούν σε «δίκαια στοιχεία», έχουμε την συμφωνία και δέσμευση του έλληνα ΥΠΟΗΚ και συνεπώς οι θεσμοί είναι έτοιμοι για να εργαστούν πάνω στην ακριβή δομή τους. Συνεπώς αν έχουμε το πακέτο της συμφωνίας με τα μέτρα, μαζί με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα έχουμε Eurogroup την επόμενη Πέμπτη, ενώ ανέφερε ότι σίγουρα θα γίνει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως είπε, «στο Eurogroup θα συζητήσουμε το θέμα του χρέους μαζί με τα κανονικά και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Οι ΥΠΟΙΚ μας έδωσαν έγριση να εργαστούμε πάνω στο ζήτημα του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διάθεση για κούρεμα του ονομαστικού χρέους και είναι βασικό για εμάς να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα κοιτάξουμε συνεπώς τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους».

«Την Πέμπτη εάν γίνει το Eurogroup Θα προσπαθήσουμε να βρούμε πολιτική συμφωνία πάνω στο ζήτημα της Ελλάδας, κατέληξε.

Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε μια θετική και ισορροπημένη λύση

Υπάρχουν ακόμα έχουμε μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να κλείσουμε αλλά είμαστε κοντά σε μια θετική και ισορροπημένη λύση, δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Θελουμε να ολοκληρώσουμε τη αξιολόγηση όσο πιο γρήγορα γινεται, αυτός είναι ο στόχος και είναι εφικτός» δήλωσε.

Αναφερόμενος για τα προληπτικά μέτρα, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων που να είναι οικονομικά βιώσιμο και ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο», και στο οποίο να συμφωνούν όλοι. Όπως τόνισε τις επόμενες μέρες θα καθοριστεί η μορφή αυτών των προληπτικών μέτρων καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιετυχθούν.

Αναφορικά με το χρέος, δήλωσε ότι πρέπει να αντιεμτωπιστεί το ζήτημα αυτό ώστε να επανέλθει σε βιώσιμη ανάπτυξη η Ελλάδα, αλλά οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν να εξεταστούν από τον ESM.

«Στόχος είναι η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής ιοκονομίας, αλλά για αυτό είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, τα προληπτικά μέτρα και η συζήτηση για το χρέος» κατέληξε.

Κερέ: Σημαντική πρόοδος στα «κόκκινα» δάνεια, ορατό το κλεισιμο της αξιολόγησης

Για σημαντική πρόοδο έκανε λόγο και το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα