Φθίνει το τραπεζικό ράλι στην Ευρώπη με «οδηγό» τις ιταλικές τράπεζες

Με νευρικότητα κινούνται οι ιταλικές τράπεζες, καταγράφοντας μεγάλη πτώση μετά από ράλι τις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα αποτελέσματα των stress tests. Σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά, ωστόσο, η πτώση στο Μιλάνο απειλεί να «γυρίσει» σε αρνητικό έδαφος, τον Euro Stoxx 600 και τον euro Stoxx 600 Banks.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ΕΒΑ, ανακοίνωσε

ότι η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, θα έχει τη μεγαλύτερη δυσκολία να αντιμετωπίσει τα τοξικά της δάνεια μέχρι το 2018, σε περίπτωση δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Τα stress tests διενεργήθηκαν σε 51 ευρωπαϊκές τράπεζες, από τις οποίες άσχημα αποτελέσματα εμφάνισαν και οι αυστριακές Raiffeisen, Allied Irish Banks και η ισπανική Banco Popular.

Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι μέχρι στιγμής η Unicredit, που ήταν η έκτη χειρότερη στα αποτελέσματα της ΕΒΑ, με την μετοχή της να έχει ανασταλεί δύο φορές από τη διαπραγμάτευση και πλέον να υποχωρεί 6%. το πρωί κατέγραψε άνοδο έως και 3%.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA κινείται με άνοδο 3,2% περιορίζοντας την άνοδο έως και 6% από το πρωί, μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να πουλήσει μετοχές σε περίπτωση που καταφέρει να «ξεφορτωθεί» τα «κόκκινα» δάνειά της. Η Intesa Sanpaolo υποχωρεί 2% μετά από κέρδη 1,6% και η Banco Popolare ενισχύεται 1,7% μετά από ράλι 4% το πρωί.

Τη μεγαλύτερη πτώση στον DAX καταγράφουν η Deutsche Bank και η Commerzbank, με -1,4% και 2,7% αντίστοιχα. Η γαλλική Societe Generale υποχωρεί 3,7%.

Ως αποτέλεσμα, ο Euro Stoxx 600 υποχωρεί 0,33% και ο Euro Stoxx 600 κινείται οριακά χαμηλότερα στις 341 μονάδες.

«Τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι ιταλικές τράπεζες τα πήγαν καλύτερα, και φυσικά, η κεφαλαιακή κατάσταση της Monte dei Paschi δεν αποτέλεσε έκπληξη. Βραχυπρόθεσμα, τα αποτελέσματα ήταν ανακουφιστικά, αλλά μακροπρόθεσμα είναι φανερό ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση και να περικόψουν δαπάνες» σχολιάζει ο Guillermo Hernandez Sampere, επικεφαλής trading στην MPPM EK.

O FTSE 100 ενισχύεται 0,2% στις 6.736 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 0,6% στις 10.398 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται 0,1% στις 4.444 μονάδες, ο ΙΒΕΧ υποχωρεί 0,5% στις 8.548 μονάδες, ο FTSE MIB υποχωρεί 0,4% στις 16.786 μονάδες.

Στο «μέτωπο» των αποτελεσμάτων, η Porsche ανακοίνωσε πτώση κερδοφορίας στα αποτελέσματα εξαμήνου, ωστόσο, η μετοχή της καταγράφει ήπια άνοδο.
Η Heineken κινείται πτωτικά, παρά την αύξηση 6,8% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Ο δείκτης πρώτων υλών κινείται ανοδικά, με την Anglo American να καταγράφει ράλι, μετά την αναβάθμιση του outlook του κλάδου σε "outperform" από την RBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα