Εκρηκτικό μείγμα στο τραπεζικό σύστημα

Aποφασιστικής σημασίας θεωρεί τη δεύτερη αξιολόγηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος και εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για υλοποίηση επενδυτικών κινήσεων από διεθνή κεφάλαια. Υπάρχουν στην παρούσα φάση αρκετά private equities που διερευνούν τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά σε κορυφαίο θεσμικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, πέραν της Aktua, η οποία θα συνεργαστεί με την Αlpha Bank και ήδη αναζητά υπαλλήλους για πρόσληψη,

δεν υπάρχουν άλλες παρουσίες στον τομέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Το κρίσιμο θέμα με την αλλαγή του μετοχικού ελέγχου των κόκκινων επιχειρήσεων διαμέσου της παρουσίας των funds είναι ένα ζήτημα που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους της Τραπέζης της Ελλάδος, θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί. Εκεί βρίσκεται όμως και η ουσία του προβλήματος. Και γι' αυτό οι ελληνικές τράπεζες ελέγχονται, καθώς η πρόοδος στη διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι ανεπαρκής.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία συμμετέχουν πάσης φύσεως ξένα κεφάλαια, δείχνει απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στις τράπεζες, καθώς οι μετοχές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των αυξήσεων κεφαλαίου, στοιχείο που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν αποκλείουν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία έδειξαν οριακή αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ, όλοι κρατούν μικρό καλάθι για την ταχεία επανάκτηση της εμπιστοσύνης και επιστροφή των καταθέσεων. Ο κ. Στουρνάρας είναι κατηγορηματικός ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.
Αυτό όμως που είναι και το μείζον θέμα έχει να κάνει με τη δυνατότητα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, όπου η κατάσταση παρουσιάζεται αμφίβολη εφόσον ο έλεγχος των τραπεζών περάσει σε ξένα χέρια. Και αυτό αποτιμά και η ίδια η αγορά ρίχνοντας τις τραπεζικές μετοχές.

Πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμούν ότι τόσο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα υπάρξουν Ελληνες και δεν θα είναι ξένα τα στελέχη που θα αναλάβουν τη διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλες αυτές οι εκκρεμότητες είναι πια μια εν δυνάμει απειλή για το τραπεζικό σύστημα. Καθώς μάλιστα η κατάσταση διαγράφεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα φυσικά πρόσωπα, ακόμα δε και για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες. Και αυτό γιατί οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αλλά και σε διαταγές πληρωμής με πολύ αμφίβολα για τις ίδιες αποτελέσματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει και τις τράπεζες να πηγαίνουν σε διαπραγμάτευση εξαντλώντας τα περιθώρια, αλλά κανείς δεν βλέπει πότε θα είναι έτοιμος ο θεσμός του διαμεσολαβητή από κρατικής πλευράς για να βοηθήσει δανειολήπτες που είναι σε δυσχερή θέση να πετύχουν καλύτερους όρους. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, έχουν ξεκινήσει προτάσεις κουρεμάτων προς τους δανειολήπτες, ιδιαίτερα εκεί όπου δεν υφίστανται ακίνητα προς εξασφάλιση.

Τα δάνεια αυτά εκτιμάται ότι αν μεταβιβαστούν σε funds θα έχουν ελάχιστη αξία και οι όποιες συμφωνίες με τους δανειολήπτες θα έχουν πολύ δρόμο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου όσοι παραμένουν ενεργά στο παιχνίδι θα δώσουν προτεραιότητα στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Οπως και να έχει το πράγμα, ακόμα κι αν ευοδωθούν οι επαφές για μια πρώτη κατάληξη της επιμήκυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις για καθοδική προσαρμογή των πλεονασμάτων από το 3,5%, η γενική εικόνα έχει καταστεί ασφυκτική και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι μπορεί να προχωρήσει μια επιμήκυνση ακόμα και σε 20ετή βάση για τις αποπληρωμές μετά το 2022. Ολα αυτά όμως θα χρειαστούν χρόνο, και τώρα αυτό που μένει είναι το κενό των 34 δισ. για τις πιστοδοτικές ανάγκες της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα