Τράπεζες, αυτοκίνητα και πρώτες ύλες πιέζουν τις ευρωαγορές

Προσπάθειες ανόδου με στήριξη από τα ισχυρά αποτελέσματα της Apple, καταβάλλουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες με πολλούς βασικούς κλάδους της οικονομίας ωστόσο να «φρενάρουν» την πορεία προς τα κέρδη.

Λίγο μετά το άνοιγμα ο πανευρωπαϊκός Stox600 με πτώση 0,16% και τους περισσότερους κλάδους σε αρνητικό πρόσημο. Στα ταμπλό κυριαρχούν μεικτά πρόσημα.

Λίγο νωρίτερα ο FTSE100 στο -0,18%, o DAX +0,12%, o CAC40 -0,08, o IBEX35 στο +0,13%, ο FTSE MIB +0,09%

Ο κλάδος των πρώτων υλών

σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση άνω του 1,1% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από μεγάλες μεταλλευτικές. Η Rio Tinto, αν και εμφάνισε διπλασιασμό των κερδών α' εξαμήνου, με συνέπεια να ανταμείψει τους μετόχους της με προμέρισμα ρεκόρ, ωστόσο τα υφιστάμενα κέρδη ήταν κατώτερα των προβλέψεων και η μετοχή υποχώρησε κατά 2%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν επίσης πτώση. Η Societe Generale ανακοίνωσε πτώση 28% στα καθαρά κέρδη β' τριμήνου λόγω νομικών κοστών και των συνεχιζόμενων χαμηλών επιτοκίων. Η μετοχή της σημείωσε πτώση 3%.

Η γερμανική Commerzbank ανακοίνωσε απροσδόκητα υψηλές καθαρές ζημιές το β' τρίμηνο και η μετοχή της σημείωσε πτώση 2,4% μετά το άνοιγμα.

Πιέσεις και στον γερμανικό κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να σημειώνουν μεγάλη πτώση. Νωρίτερα, η μετοχή της BMW είχε πτώση 11,66%, της Daimler 15,51% και της Volkswagen 1,72%, καθώς σήμερα στη Γερμανία διεξάγεται έκτακτη σύνοδος κορυφής μεταξύ μελών της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών, για το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ. Εκτιμάται ότι οι απαιτούμενες αλλαγές στα hardware των οχημάτων θα κοστίσουν 5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να καλύπτεται από τις ίδιες τις εταιρείες.

Στις ΗΠΑ, η μετοχή της Apple έφτασε σε ιστορικά υψηλά – με άνοδο άνω του 6% - στα 159 δολ. με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να φτάσει πάνω από τα 830 δισ. δολ. Αυτό έδωσε ώθηση στον Dow της Wall Street που έφτασε μια «ανάσα» από τα επίπεδα - ορόσημο των 22.000 μονάδων.

Πίσω στην Ευρώπη, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η απεργία στην Τράπεζα της Αγγλίας - η πρώτη εδώ και 50 χρόνια - καθώς το προσωπικό διεκδικεί υψηλότερους μισθούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα