Τραμπ: Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Γεννημένος στο Κουΐνς της Νέας Υόρκης ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Φρέντερικ Τραμπ και της Μαίρη Ανν Τραμπ. Ο μέχρι πριν από λίγο καιρό γνωστός ως ένας εκκεντρικός επιχειρηματίας, γόνος ζάμπλουτης οικογένειας που είχε αναμιχθεί με τα τηλεοπτικά δρώμενα ως διοργανωτής των αμερικανικών καλλιστείων και παρουσιαστής του ριάλιτι «The Apprentice» μπορεί να κέρδισε τις καρδιές του αμερικανικού Νότου με τη ρητορική κατά των μεταναστών, όμως ο ίδιος έχει ρίζες από την πλευρά των προγόνων του πατέρα και της μητέρας του στη

Γερμανία και τη Σκωτία.

Σαν... αστείο ακούστηκε τον Ιούνιο του 2015 η υποψηφιότητα του αυτοδημιούργητου Τραμπ - όπως θέλει ο ίδιος να αυτοαποκαλείται επειδή είχε πάρει δανεικό 1 εκατ. δολάρια από τον πατέρα του για να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του - για το χρίσμα στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων. Ο 324ος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου για το 2016 σύμφωνα με το Forbes και 113ος πλουσιότερος Αμερικάνος «καθάρισε» έναν προς έναν τους 17 Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους και θριάμβευσε στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, νικώντας δημοσκόπους και τη Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο προεκλογικός του λόγος δίχασε, υπό το κεντρικό σύνθημα «Ας κάνουμε πάλι την Αμερική μεγάλη». Υποσχέθηκε θέσεις εργασίας, απαγόρευση εισόδου στους Μουσουλμάνους και ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Μετά την εκλογή του η Wall Street τον λάτρεψε. Το «Trump Εffect» μπήκε στην καθημερινότητα επενδυτών και Αμερικανών για διαφορετικούς όμως λόγους. Η ρητορική μίσους που χρησιμοποίησε αύξησε τα περιστατικά bullying στα σχολεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του Southern Poverty Law Center πάνω από τους μισούς ερωτώμενους διαπίστωσαν αύξηση της ενδοσχολικής βίας μετά την εκλογή Τραμπ. Μάλιστα έρευνα του Sky News διαπίστωσε ότι πλέον οι Αμερικανοί μαθητές επιδεικνύουν «μικρότερη ανοχή» στο διαφορετικό μεταξύ των συμμαθητών τους.

Αυτό είναι το ένα «Trump Effect». Το άλλο αφορά στην αντίδραση της αγοράς μετά την εκλογή Τραμπ αφού οι μετοχές «λάτρεψαν» τον 70χρονο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πιο μεγάλο σε ηλικία και πλουσιότερο ένοικο του Λευκού Οίκου. Η Wall Street έχει καταγράψει άνοδο 6,4% από την ημέρα εκλογής του Τραμπ με τον ίδιο να έχει μετοχές σε περίπου 500 εταιρείες και συνολικά χρέη τουλάχιστον 650 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ για αλλαγή στην φορολογία και το καθεστώς ελέγχου της αγοράς «χάιδευε» τα αυτιά των επενδυτών για μήνες. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου όπου και μετά την πρώτη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ η «αγορά» άρχισε να αμφιβάλει για το κατά πόσο θα καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Το αν ο Τραμπ θα είναι ο... Τραμπ κατά την προεδρία του είναι σίγουρος ο γκουρού της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ, ο οποίος δήλωσε ερωτώμενος ότι έχει ζήσει πολλούς Αμερικανούς προέδρους οι οποίοι ξεκινούσαν την θητεία τους λέγοντας διάφορα «αιρετικά» όμως κατά την διάρκεια αυτής όλοι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στο «σύστημα».

Κανείς δεν ξέρει αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ένας από αυτούς όμως την πρώτη ολόκληρη μέρα της προεδρίας του, το Σάββατο στις 21 Ιανουαρίου η πρώτη του επίσκεψη ως προέδρου των ΗΠΑ θα είναι στα κεντρικά της CIA. Λογικό θα πει κανείς. Όχι όμως για τον Τραμπ, αφού λίγες μέρες πριν είχε διαψεύσει τις αναφορές των ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι για την εκλογή του είχε βάλει ή προσπάθησε να βάλει το χέρι του ο Πούτιν και οι περιβόητοι Ρώσοι χάκερ.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος πάντως είχε χαρακτηρίσει χειρότερους από... ιερόδουλες όσους κατηγορούν τον Τραμπ για πάρτι οργίων κατά την παραμονή του σε ξενοδοχείο της Μόσχας όταν ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ διοργάνωνε καλλιστεία, ένα πάρτι που Βρετανός μυστικός πράκτορας υποστηρίζει ότι έχει μαγνητοσκοπήσει το Κρεμλίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα